It's alive......ALIVE!!!!! Well....most of me....

Door Chief op dinsdag 26 mei 2020 09:11 - Reacties (13)
Categorieën: Familie, Over mij, Uncles, Views: 6.373

Zoooo lieve Tweakertjes, weer eens tijd om een teken van leven te geven! Bij deze en: tot ziens!


Geintje!

Allereerst, het gaat goed met mijn gezin, familie EN mij en dank voor alle leuke/lieve/bezorgde berichten die ik heb mogen ontvangen! Het is bijzonder te noemen dat ik berichtjes krijg zodra ik een paar weken geen blog post. Of alles goed met mij gaat, of ik als de wiedeweerga een nieuw deel wil posten etc. Weet dat het heel erg door mij wordt gewaardeerd!

De reden dat ik al lang niets van mij heb laten horen is tweeledig. Ten eerste de impact van het COVID-19 virus wat ook hier in Singapore haar weerga niet kent. Het eiland had natuurlijk al eerder een besmet geval dan in Nederland aangezien we relatief dicht op China zitten. Lange tijd was de situatie hier "onder controle" maar uiteindelijk zijn ook wij in een lock-down gegaan. Voor ons betekent dat ook: geen school voor de kinderen, werken vanuit huis etc etc. Ik werkte al regelmatig 's avonds maar nu Jr home-based-learning heeft dat overdag ook aandacht van mij vereist is het in de avond werken natuurlijk toegenomen waardoor ik nog minder, zeg maar gerust nauwelijks, tijd heb voor blogs.

De tweede reden is helaas treuriger: een van de Uncles, de hoofdpersonen van vele van mijn blogs, was zwaar getroffen door het virus. Hij heeft het, tenauwernood, overleefd maar daar is heel veel mee gezegd. Zijn gezondheid is structureel slechter geworden en aangezien mijn laatste blogs over een van de Uncles ging heb ik op dit moment weinig trek om daarmee verder te gaan.

Daarmee ook meteen een aankondiging: vooralsnog stop ik met blogs over de Uncles, ook de serie waar ik mee bezig was. Wellicht zijn sommigen van jullie teleurgesteld en daar heb ik begrip voor. Tegelijkertijd hoop ik op wederzijds begrip van deze lezers.

Stop ik dan helemaal met blogs? Nee. Is dit het einde van de Uncles? Waarschijnlijk ook niet.

Vanaf volgende week mag onze kroost weer naar school, al is het maar 4 weken voordat hun zomervakantie begint. Dan hoop ik ook wat meer tijd te hebben voor blogs want:

Ik heb zowel de blogs als jullie reacties node gemist!!

Hopelijk tot snel lieve Tweakers en ik hoop dat jullie zowel mentaal als fysiek in goede gezondheid blijven!!

Chief

Bewust onbewust

Door Chief op dinsdag 20 augustus 2019 07:56 - Reacties (18)
Categorieën: Familie, Over mij, Views: 3.457

Afgelopen vrijdag was het weer zover op het werk. Niemand kan zich er voor verstoppen, van assistenten tot de managing director: tijd voor de jaarlijkse, zo gevreesde, opfris cursus “everyday bias on the workfloor” . Vrij vertaald naar het Nederlands is dat dus “vooroordelen op de werkvloer”. Dan komt er een ingehuurde dame ons allen vertellen over vooroordelen, hoe ze tot stand komen, hoe ze zich uiten, etc. Begrijp me goed, het is nuttig om over vooroordelen te praten en na te denken maar om dat jaarlijks te herhalen……??! Ik zou zeggen, maak het onderdeel van het bestaande introductiepakket wat we al hebben voor nieuwe collega’s maar daar waren ze het bij de HR niet mee eens want “het is zo’n belangrijk onderwerp”. Mijn vooroordeel over de HR collega’s dat ze verre van pragmatisch zijn werd hiermee helaas bevestigd.

We hebben allemaal onbewuste vooroordelen die opgeroepen worden als we iemand zien bijvoorbeeld, dat is nu eenmaal hoe onze hersenen werken. Volgens de kenners worden dit soort vooroordelen opgeslagen in de “amygdala”, hetzelfde gedeelte dat ons zonder na te denken laat reageren op dingen zoals angst maar ook bijvoorbeeld dat je automatisch remt als je de remlichten van je voorganger ziet aanspringen. Je hersenen nemen een stukje informatie op en komt met een reactie op basis van die informatie. Wat voor informatie gebruikt wordt verschilt van persoon tot persoon. Huidskleur, geur, situatie, just to name a few. Vooroordelen zijn niet alleen negatief, het kan ook een positieve reactie in je oproepen. Omdat bijvoorbeeld iemand heel veel op die lieve tante van je lijkt of omdat die geur een fijn herinnering oproept. Vooroordelen zijn dan in mijn optiek niet goed of slecht, het gaat er namelijk denk ik om wat je met die vooroordelen doet. Laat je die het volledige beeld vormen of geef je iemand, en jezelf, de kans om elkaar beter te leren kennen tijdens een sollicitatiegesprek?

Als ik dit onderwerp dan op mijzelf betrek dan kan ik jullie vertellen dat ik heel erg geneigd ben om heel impulsief te reageren op mensen. Dat is deels hoe mijn hersenen werken en deels door ervaringen opgedaan in mijn leven. Zo heb ik als pokeraar mijzelf aangeleerd om op basis van heel beperkte informatie beslissingen te nemen wat versterkt werd door mijn latere banen waar ik vaak in een hele korte tijd beslissingen moet nemen op wat er in de markten gebeuren. Gelukkig heeft het bewustzijn van hoe ik werk er ook voor gezorgd dat ik de neiging om iemand heel snel te beoordelen de kop in druk. Dat ik bewust een stap terugneem, even tot drie tel voordat ik reageer.

Gerelateerd aan vooroordelen is discriminatie wat zich uit doordat iemand niet alleen het vooroordeel al heeft maar dat ook gebruikt om iemand te be,- of veroordelen. Kijk, als allochtoon heb ik te maken gehad met discriminatie door autochtone Nederlanders, daar kom je niet aan onderuit. Het interessante is echter dat ik hier in Singapore meer last heb van discriminatie door Nederlanders dan destijds in Nederland.

De Nederlandse conclave hier is, naar het schijnt, dik 10k koppen sterk waarvan veruit de meesten een expatcontract hebben. Expats zijn over het algemeen goed opgeleid en ruimdenkend maar dat laatste is relatief vaak onwaar voor de Nederlandse expats die ik tref. Het is heel gek maar als ik een Nederlandse expat hier alleen tref in bijvoorbeeld een speeltuin dan raken we altijd wel aan de praat maar als ik diezelfde Nederlander dan met een groepje Nederlanders tref dan lijkt het alsof ik niet besta. Even nogmaals voor de goede orde: het gaat om een aantal Nederlandse expats maar het gebeurt nog altijd relatief vaker dan in Nederland.

Wat ik nog erger vind is dat mijn oudste spruit ook het lijdend voorwerp is geweest. Onze oudste kan makkelijk leren. In de Cito toetsen die hij in groep 3 (wtf) scoort hij in de top 5%-iel, zijn leesniveau is dat van midden groep 6 en om van zijn rekeninzicht maar te zwijgen. Hij wordt dan in de klas ook regelmatig door de juf ingezet om andere kinderen te helpen wat hij prima kan, aldus dezelfde juf. Maar mensen gaan dus praten. Tijdens een borrel voor ouders van die klas vorig jaar kwamen mijn vrouw en ik iets later aan en schoven wij een beetje ongezien aan bij de groepjes ouders. Ineens hoorde ik “ach, dat Chinese joch zal wel naar achterlijk veel bijlessen moeten van zijn Tiger mom”. Aangezien onze zoon als enige in de klas van Chinese afkomst is hoef je niet heel veel gestudeerd te hebben om te begrijpen om wie het ging. Tot drie tellen hielp van geen meter in dit geval en ik wilde die man dus even de waarheid vertellen. Ik tikte op zijn schouders en wat denken jullie: zodra hij mij ziet kickt er iets in zijn amygdala (jaja, laten we het woord dan maar gebruiken ook) en loopt hij gewoon weg met zijn vrouw in zijn kielzog en het andere stel waar zij mee aan het praten waren verdween in hetzelfde tempo.

De overige ouders kijken vreemd op als ze die vier zien vertrekken maar ik heb geen zin om nog meer commotie te veroorzaken en dus maak ik maar een grapje in de trant van “ze zullen nog wel iets op het vuur hebben laten staan”. Die twee stellen zijn inmiddels verhuisd naar andere landen en dat is maar goed ook denk ik dan maar. Ik heb mijn ervaringen gedeeld met twee andere mannen die dezelfde profiel hebben als ik: mannen wiens ouders uit Hong Kong komen maar zelf in Nederlands zijn geboren en wat denken jullie, die hadden dus exact dezelfde ervaringen. Voor één van hen voldoende om hun kind bij een andere school onder te brengen.

Zover wil ik nog niet gaan maar ik merk wel dat ik er steeds meer negatieve energie aan kwijt ben dus om te zeggen dat het mij niets doet is verre van de waarheid. Ik begrijp ook niet helemaal waarom wij er in Nederland minder last van leken te hebben? Is dat omdat er in Nederland nog Nederlandse Antillianen, Marokkanen en Turken zijn die hier vrijwel niet aanwezig zijn en waarover de Nederlandse publieke opinie nog negatiever zijn waardoor wij van Chinese afkomst er dus relatief beter voor staan? Het antwoord zal wel noch eenduidig noch makkelijk te geven zijn maar jammer vind ik het wel.

Da Wat?

Door Chief op maandag 15 april 2019 11:17 - Reacties (20)
Categorieën: Familie, Over mij, Views: 3.298

Zo lieve Tweakertjes, het is weer even geleden dat ik heb kunnen bloggen. Het was niet een kwestie van geen tijd maar van prioriteit en mijn prioriteit lag even ergens anders. Een daarvan was lekker een paar dagen weg met het gezin!

De kinderen hebben namelijk twee weken vrij van school - ben ik nou de enige of hebben jullie ook het idee dat de kinderen vaker vrij zijn dan dat ze les hebben? - en dan heb ik toch bijna altijd gevoelsmatig de drang om er even op uit te gaan. Anders zit moeder de vrouw toch twee weken met die twee drukke kinderen van ons “opgescheept” en daar wordt ze niet altijd even vrolijk van and you guys know: happy wife, happy life!

Een bestemming hadden we zo gevonden: Đà Lạt, Vietnam. Vrouwlief vertelde er zo enthousiast over dat het een no-brainer was. Ook omdat ik in de 15 jaren dat we samen waren iets heel nuttigs heb geleerd: pick your battles. Carefully. Ondanks dat ik al zo lang samen ben met een Vietnamese en talloze malen in haar moederland ben geweest had ik nooit van deze plek gehoord. Overigens zou ik liegen als ik zeg dat ik in al die 15 jaar ooit de landkaart van Vietnam heb bestudeerd, daar niet van…..

Đà Lạt dus! Het zou een prachtige plek moeten zijn tussen de bergen, aldus een ooggetuige: mijn vrouw. Ze had daar in haar jeugd bijna twee jaren gewoond omdat haar ouders daar naar toe waren gestuurd door hun overheid. Mijn schoonouders zijn begonnen als leraren en hun opleiding was gefinancierd door de overheid en deze overheid wist quid pro quo sterk toe te passen: wij betalen jullie opleiding, wij bepalen waar je les gaat geven. Đà Lạt was dus één van de plekken waar mijn schoonfamilie zich ooit tijdelijk gevestigd hebben.

Na enkele dagen in Đà Lạt te hebben doorgebracht kon ik het enthousiasme van mijn vrouw begrijpen. Prachtige omgeving, fantastisch weer, geen grote hordes buitenlandse toeristen. Dat laatste is ook wel eens fijn! Đà Lạt is vooral een populaire toeristische bestemming voor Vietnamezen zelf, dus voor de verandering geen busladingen vol Chinezen of westerlingen. Bijkomend voordeel is dat de prijzen dan ook niet navenant stijgen. Ook weer een meevaller!

Ik ben een stadsmens, dat geef ik meteen toe, maar ik heb intens genoten van het landschap en de vele prachtige plekken in de natuur in en rondom die stad en kan het dan ook van harte aanraden. Natuurlijk weer heerlijk gegeten in lokale tentjes. Je kent het wel: zitten op een plastic krukje van zo’n 75cm hoog. Voordeel: mijn dochter van 2 hoeft dus geen kinderstoel. Tafels schoonmaken was kwestie van de resten van de voorgangers op de grond vegen en dan met de bezem erdoor. Niet voor diegenen met een zwakke maag maar prachtig om mee te maken.

Een gedeelte van mijn schoonfamilie was ook overgekomen vanuit Da Nang en dat maakte het er nog gezelliger op. Vrouwlief en ik konden het dan ook veroorloven om even een relaxte massage te nemen op het resort. Doen we wel vaker, ook hier in Singapore. Gewoon even lekker los laten maken. Nou mag het voor de vaste lezer van deze blog geen verrassing zijn dat ik wat spiermassa niet vooraan stond bij de “gene pool” zeg maar dus als het op massages aan komt: de masseuse moet het wel rustig aan doen. Niet van die Thaise taferelen zeg maar want dan lig ik binnen een mum van tijd in een paar stukken op zo’n tafel. Ik wilde gewoon een massage waar ik “lekker losgemaakt” zou worden zeg maar.

Dat had ik dan ook netjes aangegeven bij het maken van de reservering. Voor de zekerheid ook mijn vrouw dat in het Vietnamees laten doen zodat er niets “lost in translation” zou zijn. In de veronderstelling dat de boodschap goed was overgekomen lag ik dus in een totaal relaxte toestand op de bank te wachten op de masseuse. In wegwerp ondergoed, lekker op mijn buik, koppie door dat gat zodat je niet stikt. Afijn, ik zal verdere details besparen.

Die kleine, ritmische trillingen die ik al wachtend voelde deerden mij dan ook niet totdat ze sterker werden. “Boem”….trilling….”boem”…..trilling en bij iedere boem werd de trilling sterker, zodanig dat ik op het einde mij vast moest houden aan de tafel waar ik op lag omdat ik bang was eraf te kukelen. Net toen ik dacht dat het nu wel tijd werd om op te staan en te gaan schuilen voor de ophanden zijnde aardbeving stopte de trillingen en hoorde ik de deur openzwaaien. Door het gat waar mijn hoofd in lag zag ik een enorme schaduw over de tafel komen gevolgd door benen die stuk voor stuk groter waren dan mijn lichaam.

Voordat ik van schrik mijn hoofd omhoog kon duwen en om hulp kon schreeuwen voelde ik twee kolenschoppen van handen op mijn schouders klappen die de nog overgebleven lucht uit mijn longen perste. Zestig minuten lang ben ik daarna mishandeld op een manier die te gruwelijk is om te omschrijven. Waarom ik haar niet stopte? Nou, tussen het huilen en kreunen door had ik niet de mogelijkheid om iets anders te zeggen. Die handen – nee – machines gingen maar door met het aftuigen van het beetje aan spiermassa die mijn lichaam had. Had ja.

Toen het gebeuk eindelijk afgelopen was en de masseuse mij hielp om rechtop te zitten zag de wereld er door mijn ogen compleet anders uit. Ik zag kleuren en vormen die ik nooit eerder had gezien. Eindelijk werd het beeld weer normaal en zag ik haar. De “Terminator”, de “Terror van Đà Lạt”, de….. vul het zelf maar in. Honderdvijftig kilogram, schoon aan de haak. Minstens. Ik keek opzij en mijn vrouw lag daar, huilend. Huilend van het lachen.

Đà Lạt, een prachtige stad. Een enorm innemende stad die ik nooit zal vergeten. De stad die mij in de meest letterlijke manier heeft gebroken. Meer dan eens. Đà Lạt.

Vakantie

Door Chief op maandag 16 april 2018 04:23 - Reacties (14)
Categorieën: Familie, Gezin, Views: 3.581

Zooooo, daar zijn we weer! Lekker tijd kunnen besteden met mijn gezin na een week vakantie in Australië. Perth om meer precies te zijn. Is toch een uurtje of drie minder lang vliegen dan de meer populaire bestemmingen Sydney/Melbourne en aangezien dit de eerste vlucht voor de kleine miss van 14 maanden zou worden hebben we het nog redelijk beschaafd gehouden qua vliegtijd. Ze deed het echter voorbeeldig dus vrouwlief is al begonnen met het zoeken naar een bestemming die verder weg ligt. Ik vind alles best zolang het maar geen Nederland is, no offence :)

Persoonlijk vind ik Perth vooral een vakantiebestemming voor gezinnen met kleine kinderen. Hoewel de stad enorm groeit vind ik het geen bruisende stad met een geweldig nachtleven waar je als jong persoon normaliter op zoek naar bent. Veel winkels zijn na zessen gesloten en ook op zondagen is het zoeken naar winkels die open zijn. Je mist de vibe van een metropool. Wat ze daarentegen wél hebben zijn enorme openbare speeltuinen met prachtig uitzicht over de zee en/of stad, talloze brandschone stranden én een prachtige omgeving. Surf op een plank van de duinen in Lancelin, ga wijntjes proeven in Swan Valley, wandel door King’s park, neem een boot naar Rottnest Island of bezoek de markt in Fremantle om maar een paar dingen te noemen. Hoewel het vrij compact is qua gebied is een (huur)auto wel erg aan te raden. We hebben veel plekken bezocht en toch maar zo’n 700km afgelegd in de wagen.

Rijden in dat deel van Australië is overigens ook vrij speciaal. Zo bestaan de freeways vaak uit 1-baans wegen waar je maximaal 90 en heel soms 100 km/u mag tijden. Om de zoveel km’s heb je dan een stukje waar je een extra baan hebt om die auto die net 5km/u onder het maximum rijdt in te halen om vervolgens weer achter een andere auto aan te sluiten die ook weer 5km/u onder de toegestane maximum snelheid verder sukkelt. Leuk die Audi Q7 die we onder onze kont hadden zitten maar het maximale heb ik daar zeker niet uit gehaald. Nou, niet helemaal waar, ik heb de remmen meer dan eens flink getest. Nee, niet omdat ik (weer) aan de verkeerde kant van de weg zat maar om een kangoeroe die vrolijk over de weg stuitert niet voortijdig in een steak te veranderen.

Over die wagen, daar zit ook een verhaal achter en zoals vaker in mijn blogs verbonden met Uncle John. Ik had hem verteld dat wij naar Australië zouden gaan op vakantie. Hij had ons graag willen bezoeken maar zijn gezondheid staat het tijdelijk niet toe. Niets ernstigs maar voldoende om hem aan de grond te houden. Toch was hij in staat om ons te verrassen: ik hoefde geen auto te huren daar. Toen wij de douane door waren en door de deuren naar de terminal liepen stond een Chinese man met een A4 in zijn handen met mijn naam. De man was van onder tot boven bedolven onder de tatoeages. Typisch, niet? De man leidde ons naar de parkeerplaats waar dus een fonkelende Audi Q7 op ons stond te wachten. Met de complimenten van Uncle John. Ik kon hem in gedachten zien gniffelen om de grote glimlach op mijn gezicht.

Het allerbelangrijkste is echter dat ik echt heb kunnen genieten van de kinderen. In het normale werkritme zie ik ze, net als de meeste werkenden onder ons, te weinig. Nu kon ik de hele week “gewoon” 24u per dag met ze doorbrengen. Niet dat het makkelijk was hoor, ik heb ontzettend veel respect voor moeders/vaders zoals vrouwlief die thuis blijven voor de kinderen maar genieten was het zeker. Samen dingen zien, beleven en spelen, zaken die toch vaak onbewust ondersneeuwen in het dagelijks leven. Er zit de laatste jaren wat dat betreft wel wat verbetering in doordat ik bewuster het werk het werk laat maar de juiste balans heb ik nog niet helemaal weten te vinden en ik vrees ook dat het bij een utopie blijft. Tot dan probeer ik in ieder geval te genieten van de tijd die ik wél met ze doorbreng en hoop dat ze hun vader/echtgenoot kunnen vergeven om de gemiste tijd samen.

010

Door Chief op maandag 26 februari 2018 07:52 - Reacties (26)
Categorie: Familie, Views: 3.829

Het zat even niet mee qua vrije tijd en vandaar de radiostilte van enkele weken maar gelukkig nu toch even de tijd om een blog in elkaar te flansen. Een van de redenen dat het ik even weinig tijd had was mijn moeder, of om meer specifiek te zijn: de verhuisplannen van diegene die mij letterlijk op de aarde heeft gezet.

Sinds mijn vader er niet meer is schermt moederlief met de gedachte om het pittoreske dorp in Noord-Limburg te verlaten. Hoewel ze daar toch dik veertig jaar naar alle tevredenheid heeft gewoond dreigde er toch een soort van sociaal isolement vanwege haar – zelf verklaarde – taalgebrek. Ze wilde liever richting Rotterdam, daar waar de meeste van haar vrienden en vriendinnen woonachtig waren.

Zelfs bij het typen van de naam Rotterdam doet pijn aan mijn vingers. Het ligt helemaal niet aan de stad zelf maar aan mijn voorkeur voor de voetbalclub uit de hoofdstad. Ik dacht dat ik daar boven stond maar niets is minder waar: ik heb een hekel aan de stad puur en alleen vanwege een spel dat tussen twee elftallen wordt gespeeld. Bizar.

Gelukkig wist ik mijn mening over “010” voor mij te houden in het beslissingsproces van mijn moeder, iets wat mijn zussen een stuk minder goed lukte. De familie chat in Whatsapp explodeerde zowat. Alle drie hadden ze wel een mening over de toekomstige woonplaats van onze moeder en zoals zo vaak verschilden alle drie de meningen.

Ik prijsde mij gelukkig dat ik op zulke momenten zeven, in de zomer helaas zes, tijdzones verderop woon en hield mij dan ook wijselijk buiten de discussie terwijl de whatsappjes elkaar in rap tempo opvolgden. Ze meenden het alle drie goed hoor en ze hadden het ook alle drie bij het rechte eind ware het niet dat het uiteindelijk maar om één ding draait: zo lang mijn moeder nog, relatief, gezond is en geen verzorging nodig heeft gaat het erom wat zij ZELF wil. En dat was, helaas, Rotterdam.

Toen dat besef een dikke maand geleden eindelijk bij de dames was geland werd de zoektocht naar een geschikte woning gestart. Volgens moeder zelf had ze slechts enkele bescheiden wensen voor de woning: er moest voldoende natuurlicht binnen kunnen komen, dicht bij een metro of NS station liggen, nabij een supermarkt en het liefst bij een Chinese toko in de buurt. Als het even kon ook dicht bij een huisartspraktijk en ook nog 24u per dag bewaking indien het een flatgebouw betrof.

U begrijp het al lieve lezer, mij leek de kans aanzienlijk groter dat Doutzen Kroes bij ons slechts gehuld in een nachtjapon om een kopje suiker zou vragen. De zoektocht begon en zag er aan het begin vrij kansloos uit tot één der vriendinnen van mijn moeder met de gouden tip kwam. Ze zijn gaan kijken en warempel, het was precies wat ze zocht! Vijf minuten lopen van de metro, het zonlicht straalt in alle hoekjes van de woning, supermarkt om de hoek, toko binnen een straal van een kilometen, een huisartsenpraktijk op 1 bushalte en……én, 24u een huismeester aanwezig. We hoeven alleen maar de badkamer wat op te poetsen en de muren een nieuwe lik verf te geven en ze kan er zo in.

Ik kon het bijna niet geloven en natuurlijk ben ik zelf niet in het appartement geweest maar de foto’s zagen er veelbelovend uit. Ook moeder zelf is enthousiast al is ze ook enigszins zenuwachtig om te verhuizen. Begrijpelijk. Zo ver is het natuurlijk nog niet want de verbouwing duurt wel een paar weken en dan moet ze nog het een en ander regelen. Toch is ze wel optimistisch dat ze daar eind mei, begin juni de nieuwe woning kan betrekken.

Uiteraard ben ik ontzettend blij voor haar dat ze de woning zo snel heeft kunnen vinden en de zorgen die ik heb over mijn moeder die zal moeten wennen aan een nieuwe woonomgeving bedek ik met de prettige gedachte dat ze een actiever sociaal leven zal hebben. Ondertussen wacht ik iedere avond trouw aan de deur. Met een kopje suiker.