Hong Kong, a whole different way, part VI

Door Chief op maandag 24 februari 2020 06:14 - Reacties (14)
Categorieën: Over mij, Uncles, Views: 3.890

Ik zat dus met Uncle John in een cha chaan teng (theehuis/kleine eetgelegenheid) terwijl hij vertelde over de geschiedenis van zijn relatie met zijn zus. Hij wilde net verder gaan met praten over de bewuste dinsdag


Uncle John nam eerst een slok van zijn lai cha en ik, ik verroerde geen vin want als ik iets geleerd had in de tijd met Uncle John: als hij praat dan houd ik mijn mond. Punt. Ik keek de oude man aan die uiterlijk kalm leek maar de twinkeling die hij normaliter in zijn ogen heeft had plaatsgemaakt voor een vuur die ik voor het eerst zag. Dit kon niet veel goeds betekenen voor zijn verhaal.

Tergend langzaam ging de kop lai cha terug op tafel en ik stond bijna te wippen op het bankje toen Uncle John eindelijk verder ging met zijn verhaal. Die bewuste dinsdag zat hij in net als nu in een cha chaan teng toen enkele van zijn mannen gehaast binnen kwamen. Wat ze toen aan Uncle John vertelden wilde hij nu niet met mij delen maar al snel bleek uit zijn verhaal dat het om leven of dood ging.

Zonder veel op de details in te gaan was vrijwel iedereen op zoek naar de zwager van Uncle John: rivaliserende triades die hem liever dood dan levend zouden vinden maar ook de politie die een buitenkansje roken om een kroongetuige op te pikken. Dan was er natuurlijk ook Uncle John en zijn mannen al gaf hij meteen toe dat hij het alleen voor zijn zusje deed en om geen enkele andere reden.

De zus van Uncle John wist van boe noch ba toen hij haar opzocht maar koos meteen de kant van haar man. Ze eiste dat Uncle John voor zijn veiligheid garant zou staan wat volgens haar niet moeilijk moest zijn gezien zijn status in de onderwereld. Daarnaast geloofde ze helemaal niet dat de situatie zo ernstig was. Uncle John kon hoog en laag springen, lullen als Brugman maar het kwartje wilde gewoon niet vallen bij zijn zusje die in een ontkenningsfase leek te zijn belandt.

De spanningen tussen Uncle John en zijn zusje liepen al snel op toen in de daaropvolgende dagen niets van de zwager werd vernomen. Het zusje verweet Uncle John dat hij helemaal niets deed om haar man veilig terug te vinden. Ze had geen idee dat dat dichter bij de waarheid was dan dat ze dacht: Uncle John had zijn handen vol om alle schermutselingen binnen zijn eigen triade maar ook met andere triades een hoofd te bieden, om maar te zwijgen van de politie die met hernieuwde krachten alles aan het uitkammen waren.

Die situatie duurde echter niet lang want er was nog geen week verstreken of er was een lijk gevonden. Op verzoek van de politie ging Uncle John samen met zijn zusje naar het ziekenhuis en konden het lijk inderdaad identificeren als de missende zwager en echtgenoot. Hoewel Uncle John zo goed mogelijk de uitvaart probeerde te regelen eindigde diezelfde uitvaart in een complete scene met een gillende en slaande weduwe met in haar armen haar zoontje, Benny, een peuter van een paar turven hoog.

Uncle John pauseerde en keek naar buiten en ik volgde zijn blik. In het marktkraampje zag ik zijn zusje wat groenten afwegen voor een klant. Tergend langzaam gingen haar bewegingen die haar zichtbaar veel energie kostten. Toen de klant verdween en de vrouw weer ging zitten draaide Uncle John zijn blik weer naar voren. Ik zag duidelijk dat hij het moeilijk had, aan het vechten was tegen zijn emoties. Ik wist me geen raad met welke houding ik aan moest nemen. Het enige dat in mij opkwam was om een paar velletjes van de WC-rol die op tafel stond te scheuren en aan te bieden aan Uncle John. Een zwakke glimlach was mijn beloning.

Een ober kwam de lege koppen ophalen en keek nieuwsgierig naar Uncle John en in de hoop dat de man snel zou weglopen haastte ik mij om nog twee koppen lai cha te bestellen wat ook het gesorteerde effect opleverde. De ober draaide zich om en riep luidkeels mijn bestelling door de zaak. Ik herinner het mij nog goed: vanaf toen leek onze tijd stil te staan maar alles om ons heen juist in een sneltreinvaart voorbijraasde. Obers snelden voorbij, luid de bekers, koppen en borden op tafel gooiend. Klanten gingen weg, vervangen door nieuwe klanten en het enige dat ze met elkaar gemeen hadden was dat ze praatten alsof ze bang waren dat niemand ze kon horen. Ik pikte flarden van paardenraces (een altijd populair gespreksonderwerp in Hong Kong), voetbalwedstrijden en meningen over de economie op. Over een laatste vrouwelijk verovering, pech met een pas gekochte auto en een kind dat de wind van voren kreeg over slechte resultaten op school.

Al die tijd bleef Uncle John zwijgzaam en begon de schemering in te vallen en gingen de lichten op de markt aan. Af en toe keek hij naar buiten als hij enige beweging bij het marktkraampje zag. Af en toe kwam er een klant en zag je de vrouw dezelfde moeilijke lichamelijke bewegingen maken. Gelukkig werd het restaurant waar wij in zaten niet heel druk bezocht, wat mij gezien de kwaliteit van de lai cha ook niet verbaasde, en werden wij met rust gelaten. Het is namelijk in Hong Kong de normaalste zaak van de wereld dat je min of meer naar buiten wordt geschopt als je niets bestelt of klaar bent met je maaltijd.

Weer de blik van Uncle John naar de markt waar de vrouw nu aanstalten leek te maken om er voor die dag een einde aan te breien. Langzaam reed ze een karretje voor de markt om daar de overtollige verkoopwaar op te zetten maar bij de eerste doos ging het gelijk mis: ze zette de doos iets verkeerd op het karretje waardoor de doos omviel en de appels over de vloer vielen, een enkele zelfs over straat. Pijnlijk langzaam probeerde de vrouw de appels één voor één op te pakken. Mensen die voorbij kwamen liepen stoïcijns door. Uncle John sprong rechtop maar ging ook net zo snel weer zitten maar nu met twee gebalde vuisten op tafel.

Volgende: It's alive......ALIVE!!!!! Well....most of me.... 05-'20 It's alive......ALIVE!!!!! Well....most of me....
Volgende: Hong Kong, a whole different way, part V 02-'20 Hong Kong, a whole different way, part V

Reacties


Door Tweakers user JT, maandag 24 februari 2020 08:01

Wow. Ik ben echt heeeel nieuwsgierig hoe dit verder gaat. Ik voel zelfs een beetje triestheid bij dit verhaal :)

Door Tweakers user Xepos, maandag 24 februari 2020 08:25

Wederom hou je ons spanning, Chief!
Je hebt echt een talent om verhalen af te kappen haha.

Door Tweakers user Deurges, maandag 24 februari 2020 09:10

Ik zou toch eens met Netflix gaan praten om een mini serie te maken! Geweldig

Door Tweakers user Kraay89, maandag 24 februari 2020 11:47

Ontroerend Chief. Meestal bind je ons met spanning en sensatie, maar nu met veel emotie! Het staat je even goed :)

Door Tweakers user wizai, dinsdag 25 februari 2020 09:51

Kenmerkende schrijfstijl Chief, top!

Op naar het volgende deel.

Door Tweakers user Hkuit, dinsdag 25 februari 2020 15:01

Mooi.
Ik zie, vooral in het begin, nogal wat schrijf- en tikfoutjes en ik weet dat in het verleden andere lezers die ook aan je doorgaven, maar daar ga ik niet aan beginnen. Het verhaal is zo uit je pen gevloeid gok al, al dan niet spreekwoordelijk, en dan let je niet op fouten, dan moet dat verhaal eruit.
Maar ik zie jullie zo zitten daar, ik zie de zus voor me, ik heb een beeld, en dan heb je het goed gedaan.

Door Tweakers user MrSparkels, woensdag 26 februari 2020 08:39

Chief,

Briljant geschreven weer... Benieuwd wat Uncle John gaat doen.
We gaan weer rustig achterover zitten en wachten op het vervolg..... not!

Sparkels is verbaast dat hij op zijn leeftijd nog steeds zo ongeduldig kan zijn als een klein kind voor zijn verjaardag ......... kan nie wachten!!!! ;(

Door Tweakers user Kliko, vrijdag 28 februari 2020 12:32

Bedankt voor dit deel weer Chief. Respect dat je steeds weer een gaatje in je agenda weet te vinden in je verdere drukke (gezins)leven.

Keep up the good work!

Door Tweakers user Hiawatta, vrijdag 28 februari 2020 21:39

Spannend Chief, ik ben heel benieuwd wat er nou gebeurd is.

Door Tweakers user Technomania, maandag 2 maart 2020 10:09

We zullen nog even geduld moeten hebben op het vervolg. :)

Door Tweakers user JT, woensdag 1 april 2020 10:26

Hoe gaat het daar Chief?

[Reactie gewijzigd op maandag 6 april 2020 11:26]


Door Tweakers user boers706, zondag 19 april 2020 17:04

Alles goed daar Chief?

Door Tweakers user Chief, maandag 20 april 2020 03:14

Sorry allemaal! Het is echt stervensdruk en net zoals in Nederland is een lock-down van kracht in Singapore. Roeien met de riemen die we hebben!

Door Tweakers user Euronitwit, woensdag 20 mei 2020 23:26

Chief is al weer bijna 3 maanden geleden. :(
Nu stoppen met smoesjes en ga schrijven. :)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.