Hong Kong, a whole different way, part V

Door Chief op maandag 3 februari 2020 03:50 - Reacties (16)
Categorieën: Over mij, Uncles, Views: 3.668

Als Chinees zijnde heb ik toch al geen al te grote ogen en de slapeloze nacht maakte dat niet beter maar toen ik probeerde de vrouw te ontwaren waar Uncle John naar verwees kon je niets dan twee spleetoogjes op mijn gezicht ontwaren. Ik tuurde zo hard als ik kon naar de oude vrouw bij de fruitstal maar ik kon haar gelaat ondanks mijn dappere pogingen niet goed zien. Wat ik wel kon zien was dat de vrouw erg oud leek. Ze probeerde een klein kistje met fruit, ik dacht druiven, van een pallet te halen maar dat kostte haar duidelijk heel veel moeite terwijl het kistje toch echt niet groot of zwaar leek.

Ik keek nog eens naar de man die tegenover mij zat: Uncle John, een multimiljonair die aan niets ontbrak. Vervolgens vestigde ik weer mijn blik op de oude vrouw die duidelijk aan het worstelen was met het kistje fruit en waarschijnlijk met veel meer dingen in haar leven. Ik kon niet bevatten dat zij broer en zus van elkaar waren. Toen ik weer naar Uncle John keek zag ik niets dat verraadde dat hij het moeilijk had.

Net op dat moment kwam er een medewerker van de eetgelegenheid aan onze tafel. Zoals gebruikelijk gooit hij zonder een woord te zeggen twee glazen lauwe thee op tafel en kijkt ons verveeld aan. Uncle John bestelt twee lai cha (milk tea) waarna de man, nog altijd zwijgzaam, vertrekt. Uncle John keek naar mijn vragende ogen maar zweeg. Een beklemmende stilte volgde en ik wist mij geen goede houding te vinden.

De stilte werd verbroken door dezelfde medewerker als die onze bestelling had opgenomen en ook ditmaal zette hij de drankjes ruw op tafel. Zo ruw dat er meer thee op het schoteltje lag dan dat er over was gebleven in de kop. Het bleef me verbazen dat in bijna alle sectoren in Hong Kong enige vorm van service ontbrak maar de klanten desondanks terug blijven komen. Consumptie is klaarblijkelijk belangrijker dan service in dit land.

Blij dat er enige vorm van afleiding was nam ik een slok van de lai cha en ik verslikte me toen Uncle John eindelijk wat zei. Proestend kwam de lai chi weer uit mijn mond waardoor een gedeelte van de tafel bedekt werd met het zoete goedje. Niet dat de tafel daarvoor al schoon was overigens. Uncle John lachte een beetje, trok wat WC papier van het rolletje dat op tafel stond (je dacht toch niet dat er tissues op tafel stonden he) en gaf mij dat aan. Schaapachtig nam ik het papier aan en veegde de tafel zo goed en kwaad als het kon schoon. Ik kan jullie vertellen dat er meer dan alleen lai cha op het papier achterbleef en tot zover sloeg het restaurant twee uit twee: slechte service. Check. Slechte hygiene: check.

Eindelijk stak Uncle John van wal en ik hing aan zijn lippen tijdens de monoloog. Zijn relatie met zijn zusje was van jongs af aan al moeizaam geweest. Hij was al op jonge leeftijd naar Hong Kong gevlucht terwijl zijn zusje bij hun ouders in China verbleef. Tot zover een verhaal als dertien in een dozijn voor de tijd. Daarbij kwam ook nog dat hun ouders helemaal geen noodzaak zagen om te emigreren, zij vonden het prima in China waardoor Uncle John min of meer gebrouilleerd raakte met zijn ouders waardoor het onderlinge contact tot het minimale werd beperkt.

Toen zijn zusje eenmaal volwassen was vertrok ook zij naar Hong Kong en op dat moment probeerden zowel hij als zijn zusje hun relatie te verbeteren wat een moeizaam proces met pieken en dalen was. Zijn zusje woonde inmiddels bij hem en was niet gewend om een oudere broer in de buurt te hebben die haar vertelde wat zei wel en niet geacht werd te doen terwijl Uncle John, inmiddels al opgeklommen binnen de triade, de hele dag niets anders deed dan orders rond blaffen en uiteraard botste dat.

Desondanks verbeterde hun relatie langzaam over de jaren maar ging het volledig mis toen zijn zusje verliefd werd op iemand binnen de triade. Erger nog, het was iemand die onder Uncle John viel en hij was pertinent tegen de relatie. Hij had niets tegen die jongen zelf: hij was een gewaardeerd lid en erg bruikbaar voor Uncle John. Nee, het probleem was dat hij niet wilde dat zijn zusje een relatie zou hebben met een lid van de triade. Bij het horen van de reinste hypocrisie proestte ik het weer uit. Andermaal trok Uncle John een stuk van de WC rol en andermaal veegde ik een stuk van de tafel schoon. Nog een paar keer en we zouden zowaar de echte kleur van de tafel onder het vet en andere viezigheid kunnen ontdekken……

Uncle John probeerde lange tijd op elke manier de twee tortelduifjes uit elkaar te houden maar dat werkte alleen maar averechts. Het hielp natuurlijk niet dat Aunt Mai die op dat moment al aan Uncle John’s zijde was min of meer aan haar kant stond. Aunt Mai was door haar eigen ervaring natuurlijk erg begripvol en het was ook Aunt Mai’s verdiensten dat de broer en zus niet compleet van elkaar vervreemden. Na maanden van vechten, huilen en nog meer drama was Uncle John overstag gegaan maar hij had weinig keus: zijn zusje was zwanger van de man in kwestie. Benny, bedacht ik mij.

Uncle John zag het lichtje boven mijn hoofd branden en knikte bevestigend. Benny. Het ging een tijdje hosanna en waren ze een fijne familie totdat de man zich steeds vervelender ging gedragen. Hij dacht dat hij meer rechten had dan anderen binnen de triade nu hij eenmaal een triade baas als schoonbroer had en gedroeg zich als zodanig. De klachten over hem waren niet aan te slepen, veroorzaakte door zijn gedrag meerdere malen bijna een complete oorlog tussen de triades en Uncle John moest meerdere malen het hand boven zijn hoofd houden om hem levend te houden.

In plaats van dankbaarheid verergerde het gedrag van zijn zwager daar alleen maar door. De man was ondertussen bij zijn vrouw ook aan het klagen dat Uncle John hem met opzet de schuld gaf van alles. Dat Uncle John hem met opzet klein wilde houden in de triade en hem geen kansen gaf om zich omhoog te werken. De vrouw slikte alles als zoete koek en beklaagde zich talloze malen bij haar broer. De irritaties liepen aan beide kanten iedere keer weer hoog op en leidde vrijwel iedere keer dat broer en zus zich in dezelfde ruimte vonden tot hoogoplopende ruzies.

Het was dankzij de diplomatieke gave van Aunt Mai dat haar man zijn zwager niet te zwaar liet straffen en God (nou ja, Boeddha) weet dat hij dat wel verdiend had. Zo modderde dat een aantal jaren aan tot die bewuste dinsdag…….

Volgende: Hong Kong, a whole different way, part VI 02-'20 Hong Kong, a whole different way, part VI
Volgende: Hong Kong, a whole different way, part IV 12-'19 Hong Kong, a whole different way, part IV

Reacties


Door Tweakers user Chief, maandag 3 februari 2020 03:51

Hallo lieve Tweakertjes! Het spijt mij dat er enige vorm van regelmaat ontbreekt in het posten van delen van het verhaal. Ik doe mijn best om wat frequenter te posten maar mijn best doen, dat is het enige wat ik op dit moment kan beloven.

Tot blogs! Chief

Door Tweakers user bvsteyn, maandag 3 februari 2020 06:24

_/-\o_ Heerlijk begin van de maandagochtend! idd tot blogs!


Door Tweakers user wizai, maandag 3 februari 2020 08:43

Goed begin van deze week Chief, thanks :)

Door Tweakers user Viper_4111, maandag 3 februari 2020 09:41

Thanks Chief! Neem je tijd :) en bedankt weer!

Door Tweakers user Kliko, maandag 3 februari 2020 11:11

Bedankt weer voor deze bijdrage Chief! _/-\o_
M'n toetsenbord heeft zwaar te lijden onder het rammen op de F5-toets, maar het is niet anders :9

Door Tweakers user LankHoar, maandag 3 februari 2020 11:54

Chief schreef op maandag 3 februari 2020 @ 03:51:
Hallo lieve Tweakertjes! Het spijt mij dat er enige vorm van regelmaat ontbreekt in het posten van delen van het verhaal. Ik doe mijn best om wat frequenter te posten maar mijn best doen, dat is het enige wat ik op dit moment kan beloven.

Tot blogs! Chief
Mooi om weer wat te lezen. Wat een volgende keer zou helpen is een recap zoals je vroeger ook wel eens schreef. Na een maand is het even lastig weer in het verhaal te komen anders ;)

Door Tweakers user rvdvelden, maandag 3 februari 2020 13:40

Toeval bestaat niet! Eerst de mooie comeback van de Kansas City Chiefs en nu de mooie comeback van de Chief's Blog. _/-\o_

Door Tweakers user Sterk1, maandag 3 februari 2020 20:29

Dank je
Ik beschouw iedere post als een cadeautje en daar mag je ook niet om vragen.

Door Tweakers user Xepos, dinsdag 4 februari 2020 08:03

Yes! Weer een verhaaltje van Chief. Heerlijk om te lezen.

Door Tweakers user Technomania, dinsdag 4 februari 2020 10:57

Leuke blog weer Chiefmans!

En rustig aan met schrijven. Wat in het vat zit verzuurd niet.

Door Tweakers user Jantje2000, dinsdag 4 februari 2020 11:28

CHIEF FOR PRESIDENT _O_

Helaas, wel weer een cliffhanger :'(

Door Tweakers user JT, dinsdag 4 februari 2020 14:54

Woei! Leuk!

Door Tweakers user masauri, dinsdag 4 februari 2020 15:13

En we hebben weer een shotje gehad, we kunnen weer even verder ^^

Door Tweakers user Chief, woensdag 5 februari 2020 04:02

bvsteyn schreef op maandag 3 februari 2020 @ 06:24:
_/-\o_ Heerlijk begin van de maandagochtend! idd tot blogs!
Mooi!
In ieder geval voor even.... :)
wizai schreef op maandag 3 februari 2020 @ 08:43:
Goed begin van deze week Chief, thanks :)
Graag gedaan!
Viper_4111 schreef op maandag 3 februari 2020 @ 09:41:
Thanks Chief! Neem je tijd :) en bedankt weer!
Will do en thanks!
Kliko schreef op maandag 3 februari 2020 @ 11:11:
Bedankt weer voor deze bijdrage Chief! _/-\o_
M'n toetsenbord heeft zwaar te lijden onder het rammen op de F5-toets, maar het is niet anders :9
Graag gedaan kerel. Laat die F5 toets ff met rust he!
LankHoar schreef op maandag 3 februari 2020 @ 11:54:
[...]


Mooi om weer wat te lezen. Wat een volgende keer zou helpen is een recap zoals je vroeger ook wel eens schreef. Na een maand is het even lastig weer in het verhaal te komen anders ;)
Geef ze 1 vinger... ;)
rvdvelden schreef op maandag 3 februari 2020 @ 13:40:
Toeval bestaat niet! Eerst de mooie comeback van de Kansas City Chiefs en nu de mooie comeback van de Chief's Blog. _/-\o_
Laten we hopen dat ik er niet net zo lang over doe voor de volgende post als zij de Superbowl winnen ;)
Sterk1 schreef op maandag 3 februari 2020 @ 20:29:
Dank je
Ik beschouw iedere post als een cadeautje en daar mag je ook niet om vragen.
Lief van je! ;)
Xepos schreef op dinsdag 4 februari 2020 @ 08:03:
Yes! Weer een verhaaltje van Chief. Heerlijk om te lezen.
Thanks man!
Technomania ® schreef op dinsdag 4 februari 2020 @ 10:57:
Leuke blog weer Chiefmans!

En rustig aan met schrijven. Wat in het vat zit verzuurd niet.
Thanks G! Ben inmiddels 43 dus ben al lang verzuurd :)
Jantje2000 schreef op dinsdag 4 februari 2020 @ 11:28:
CHIEF FOR PRESIDENT _O_

Helaas, wel weer een cliffhanger :'(
Nou, zullen we vooral niet mij voordragen als presidents kandidaat? :)
Woei! Mooi! :)
masauri schreef op dinsdag 4 februari 2020 @ 15:13:
En we hebben weer een shotje gehad, we kunnen weer even verder ^^
Tssshhhhhhh ahhhhhhhhh :).

Door Tweakers user Hiawatta, woensdag 5 februari 2020 12:30

Lekker, weer een blog verder, heel benieuwd wat hier uit gaat komen!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.