Hong Kong, a whole different way, part III

Door Chief op maandag 30 september 2019 04:18 - Reacties (30)
Categorieën: Over mij, Uncles, Views: 4.120

De groep mannen trokken natuurlijk meteen de aandacht van de al aanwezige klanten. Sommigen zag ik zelfs van schrik dichter naar elkaar schuiven maar de twee oudjes aan mijn tafel aten rustig verder. De groep wilden blijkbaar bij elkaar zitten en gingen op een opzichtige en intimiderende manier bij een aantal bezette tafels midden in de zaak staan. De gasten die een moment daarvoor nog als bevroren aan tafel zaten wisten niet hoe snel ze weg moesten komen. Een enkeling struikelde zelfs half.

Ik prijsde ons gelukkig dat onze tafel buiten schot viel maar dat was buiten Uncle Ngau gerekend die tussen twee happen door ineens luid de groep voor fai chai (nietsnutten/lammelingen) uitmaakte. Nu was het mijn beurt om van angst in elkaar te krimpen. Heel even had ik de hoop dat het toeval zo wilde dat al die gasten doof waren maar die hoop was snel vervlogen. Een paar lopende tattoos kwamen luid en wild met hun armen zwaaiend naar onze tafel om verhaal te halen. Had ik nog tijd voor een laatste schietgebedje?

Terwijl de mannen ons van dichtbij van alles toeschreeuwden aten de Uncles gewoon verder. Waar wij ons mee bemoeiden. Ik wilde bijna naar Uncle Ngau wijzen, zo van: “hij was het!” maar dat leek mij niet helemaal gepast. Door het gebrek aan reactie van onze kant werden de mannen alleen maar agressiever en zag ik dat er nog meer tattoos opstonden en zich naar ons bewogen. Dat was het sein voor de rest van de klanten om zich uit de voeten te maken. Sommigen gooiden een paar bankbiljetten op de toonbank, anderen gingen linea recta de trap af.

Dai kau fu (titel voor oom, de oudste broer van je moeder*), klonk het ineens en ik zag Uncle John voor het eerst opkijken. Zijn gezicht, wat even daarvoor nog vrij vermoeid was door het nachtje doorhalen, lichte heel duidelijk op en er kwam zowaar een brede glimlach tevoorschijn. Door de verandering van zijn gelaatsuitdrukking ontspande ik automatisch. “Hold that thought God, I won’t be checking in today just yet” dacht ik bij mijzelf.

“Oh, hallo jongen, ben jij het?” klonk het uit de mond van Uncle John. Aha! Die tattoo was dus het neefje van Uncle John en de moeder van die tattoo moest dus een zusje van Uncle John zijn! Ik had Uncle John nooit horen praten over een zusje maar laat ik nou niet doen alsof ik de Uncles zó goed kende. Sjonge, dacht ik, was de hele familie van Uncle John betrokken bij de triade?! Die tattoo gaf de mannen die het dichtst bij ons stonden een klap op hun achterhoofd. Of ze wel wisten wie die twee oudere mannen waren. Dat zelfs de sok fu (oudste generatie binnen een familie, in dit geval de triadeclan de twee met respect behandelden. Whhhaaaaooooooo, ik kreeg even een déjà vu moment over de ontmoeting met Ricky hier.

De tattoo plantte zich tussen Uncle John en mij en greep met twee handen de hand van de oude man vast. “Jou leng (volgers)?” vroeg Uncle John, knikkend met zijn hoofd naar de andere mannen. De tattoo, die ik voor deze gelegenheid zal promoveren naar Hoofdtattoo, lachte schaapachtig, gaf er een paar met zijn ene hand nog een keer een klap op hun hoofd terwijl hij met zijn andere hand nog steeds de hand van zijn oom vasthield en beval ze hun excuses aan te bieden wat gedwee werd opgevolgd.

De Hoofdtattoo schudde Uncle Ngau de hand en leek nu ook mij opgemerkt te hebben. Hij knikte naar mij en lachte naar zijn oom: “Zeg me niet dat dit jou leng is” waarna ook de beiden Uncles in de lach schieten. Mijn street credibility, toch al flinterdun, werd hiermee natuurlijk voor eeuwig het raam uitgegooid. Uncle John antwoordde ontkennend naar zijn neef en stelde mij voor als een vriend. Street credibility kwam weer in spoedvaart terug! Hoofdtatttoo stak zijn hand uit en met enige trots dat Uncle John naar mij refereerde als vriend schudde ik deze hand. “Chief”, stelde ik mij voor. “Benny”, luidde zijn antwoord.

Een andere tattoo schoof een stoel voor Benny aan die volgens het correcte Chinese protocol vulde hij de theekoppen aan voor de Uncles. Ook mijn kop werd aangevuld aangezien ik een gast was. Nu deze formaliteit uit de weg was begon het gesprek op gang te komen. Uncle Ngau vroeg Benny hoe het met de zaken ging. Vlakjes gaf Benny het neutrale antwoord dat het “wel ging” maar toen riep een andere tattoo die dicht bij ons stond dat “Sor** Kueng” zijn vlag in hun territorium probeerde te planten. Benny keek hem kwaad aan en de tattoo draaide zich vlug om.

“Je weet dat je oom zich er niet mee wilt bemoeien” zei Uncle Ngau een beetje streng maar Benny wilde ook niets van hulp weten: hij zou het zelf oplossen. Uncle John knikte goedkeurend. “Hoe gaat het met je moeder?” vroeg Uncle John en ook nu betrok het gezicht van Benny. Haar gezondheid liet haar een beetje in de steek en continue was ze tussen huis en ziekenhuis aan het pendelen. Nu was het de beurt aan Uncle John’s gezicht om te betrekken. Het bleef even stil aan onze tafel. Benny stond toen op, wenste de Uncles nog een goede dag, knikte naar mij en vertrok met zijn mannen in zijn kielzog. Hij gaf een seintje naar een van de tattoos die een paar flappen van $1,000 op een tafel legde.

Ineens was het muisstil in de zaak. Langzaam kwamen een paar serveersters uit de hoeken die stilletjes de bankbiljetten oppakten en de lege tafels afruimden. Ik wist niet wat ik moest zeggen maar zwijgen leek mij goud en dus deed ik alsof ik het kaartje met de stempels bestuurde. Ahhhh, ik herkende drie tekens op het kaartje: klein, groot, middel. Blijkbaar waren alle gerechten in die drie categorieën verdeeld en aan de hand van iedere stempel bij iedere categorie kon de eindbalans worden opgemaakt. Verrassend simpel.

“Wil je dat ik je zusje op zoek?” vroeg Uncle Ngau aan Uncle John waarna laatstgenoemde zwijgend zijn hoofd schudde. Huh? Waarom vroeg Uncle Ngau dat nou, Uncle John kon als broer toch prima zelf gaan? Ik begreep het niet helemaal maar het was niet moeilijk te concluderen dat het niet helemaal tussen Uncle John en diens zusje boterde. Veel tijd besteedde ik er niet aan. Aangezien de karretjes met dim sum niet meer verschenen, en dat kon je ze niet kwalijk nemen, vertrokken ook wij. Uncle John legde ons kaartje samen met een briefje van duizend op de toonbank waar nog niemand durfde te staan. Nou, dat was in ieder geval een flinke tip voor die paar koppen thee en dim sums.

Buiten nam ik afscheid van de Uncles. Aangezien het maar een paar honderd meter naar mijn appartement was kon ik lopen en hoefden de Uncles mij niet af te zetten. “Heb je plannen vanmiddag?” vroeg Uncle John en met het enthousiasme van een puppy die een riem ziet verschijnen om te gaan wandelen schudde ik mijn hoofd waarop Uncle John zei dat hij mij rond drie uur die middag zou ophalen.


* In de Chinese cultuur hebben alle familieleden een bepaalde titel. Aan de hand van die titel kan je opmaken of het een familielid van vader/moeder kant is en in welke graad. Hoogst ingewikkeld en altijd een bron van discussie als verre familieleden elkaar ontmoeten en proberen uit te vissen wat de juiste titels zijn.
** “Sor” betekent “gekke” of “idiote”

Volgende: Snelle update 12-'19 Snelle update
Volgende: Hong Kong, a whole different way, part II 09-'19 Hong Kong, a whole different way, part II

Reacties


Door Tweakers user Viper_4111, maandag 30 september 2019 06:57

Thnx chief weer een mooi verhaal waar nog wel een staartje aan vast zal komen te zitten.

Door Tweakers user Deurges, maandag 30 september 2019 09:10

Altijd fijn om de maandag te beginnen met je verhalen! Was natuurlijk wel te verwachten dat de Uncles wel weten waar ze gaan eten en wie daar komen :P

Door Tweakers user LankHoar, maandag 30 september 2019 09:30

Leest weer lekker weg. Klinkt ook weer lekker surreal allemaal :p
Een andere tattoo schoof een stoel voor Benny aan die volgens het correcte Chinese protocol vulde hij de theekoppen aan voor de Uncles.
Die zin loopt niet helemaal lekker. Schenkt Benny of die tattoo nou die thee in? ;)

Door Tweakers user Technomania, maandag 30 september 2019 10:27

Leuke blog weer chief!

Dus het was een stempelkaart ipv een Bingokaartje. Zeker een makkelijk hulpmiddel om je consumpties weer te geven.

Maar nee schudden en toch opgehaald worden? Is China een van de landen nee schudden ja betekent?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 oktober 2019 10:08]


Door Tweakers user Kroga, maandag 30 september 2019 10:32

Spannend hoor! Lekkere opbouw

Door Tweakers user wizai, maandag 30 september 2019 12:14

Top Chief,

Tot de volgende blog!

Door Tweakers user masauri, maandag 30 september 2019 13:54

Tegen de collega's moeten zeggen dat je chinees leest zorgde er voor dat ik rustig door kon lezen tot het einde :Y)

Door Tweakers user TheFes, maandag 30 september 2019 15:02

Technomania ® schreef op maandag 30 september 2019 @ 10:27:
Leuke blog weer chief!

Dus het was een stempelkaart ipv een Bingokaartje. Zeker een makkelijk hulpmiddel om je consumpties weer te geven.

Maar nee schudden en toch opgehaald worden? Is China een van de landen nee schudden ja betekent?
De vraag is toch of hij iets te doen heeft, niet of hij opgehaald wil worden..
Of het moet zijn dat dit inmiddels gewijzigd is.

Door Tweakers user Technomania, dinsdag 1 oktober 2019 10:08

TheFes schreef op maandag 30 september 2019 @ 15:02:
[...]


De vraag is toch of hij iets te doen heeft, niet of hij opgehaald wil worden..
Of het moet zijn dat dit inmiddels gewijzigd is.
Je hebt 100% gelijk.
Begrijpend lezen is voor mij moeilijk na een zwaar weekend op de maandagmorgen.

Door Tweakers user deuzige, woensdag 2 oktober 2019 08:18

écht, ik wil me abonneren op Chief's stukkies!!! Net als op yt of twitter, notification als hij iets nieuws post!!

[Reactie gewijzigd op woensdag 2 oktober 2019 08:18]


Door Tweakers user Chief, woensdag 2 oktober 2019 08:30

Viper_4111 schreef op maandag 30 september 2019 @ 06:57:
Thnx chief weer een mooi verhaal waar nog wel een staartje aan vast zal komen te zitten.
Thx Viper_4111, stay tuned to find out!
Deurges schreef op maandag 30 september 2019 @ 09:10:
Altijd fijn om de maandag te beginnen met je verhalen! Was natuurlijk wel te verwachten dat de Uncles wel weten waar ze gaan eten en wie daar komen :P
Ik denk niet dat ze dat bezoek verwacht hadden maar totale verrassing zal het ook niet zijn geweest.
LankHoar schreef op maandag 30 september 2019 @ 09:30:
Leest weer lekker weg. Klinkt ook weer lekker surreal allemaal :p


[...]


Die zin loopt niet helemaal lekker. Schenkt Benny of die tattoo nou die thee in? ;)
Thx, changed it!!
Technomania ® schreef op maandag 30 september 2019 @ 10:27:
Leuke blog weer chief!

Dus het was een stempelkaart ipv een Bingokaartje. Zeker een makkelijk hulpmiddel om je consumpties weer te geven.

Maar nee schudden en toch opgehaald worden? Is China een van de landen nee schudden ja betekent?
Dank je G!
Thx!
Tot de volgende!
masauri schreef op maandag 30 september 2019 @ 13:54:
Tegen de collega's moeten zeggen dat je chinees leest zorgde er voor dat ik rustig door kon lezen tot het einde :Y)
:)
TheFes schreef op maandag 30 september 2019 @ 15:02:
[...]


De vraag is toch of hij iets te doen heeft, niet of hij opgehaald wil worden..
Of het moet zijn dat dit inmiddels gewijzigd is.
Zelgregulerende lezertjes :D
deuzige schreef op woensdag 2 oktober 2019 @ 08:18:
écht, ik wil me abonneren op Chief's stukkies!!! Net als op yt of twitter, notification als hij iets nieuws post!!
Thx! Ik denk dat een aantal het wel heeft via RSS alerts?

Door Tweakers user Hkuit, vrijdag 4 oktober 2019 12:57

Mooi verhaal weer Chief!
Wat ik wel heb met verhalen over 'triades' en zo (en nou zal ik wel boegeroep kunnen verwachten):
het gaat over misdaad en daar moeten we niet te romantisch over doen. Dat soort tattoo-guys verbouwen de zaak als men niet meewerkt, en ze verbouwen jou als je ze tegenspreekt.
Die 'paar briefjes van 1000 dollar' kunnen ze zich permitteren omdat ze dingen doen die niet mogen (handel in bijzondere middelen? afpersing?); leuk voor het restaurant om zoveel geld te ontvangen, maar daarmee raken ze wel vaster in de kaken van de triade.
En als Benny mompelt dat hij het zelf wel oplost, dan bedoelt hij waarschijnlijk niet dat hij al zijn sociale gespreksvaardigheden wil gaan inzetten om te bereiken wat hij wil. Toch?

Ik had dat overigens ook toen Willem Holleeder als speciale gast in College Tour van Twan Huys zat; toen dacht ik ook 'dat is een topcrimineel, die moeten we toch niet gaan behandelen als een welkome gast??'.
Just my 2 cents...

Door Tweakers user Chief, maandag 14 oktober 2019 03:41

Hkuit schreef op vrijdag 4 oktober 2019 @ 12:57:
Mooi verhaal weer Chief!
Wat ik wel heb met verhalen over 'triades' en zo (en nou zal ik wel boegeroep kunnen verwachten):
het gaat over misdaad en daar moeten we niet te romantisch over doen. Dat soort tattoo-guys verbouwen de zaak als men niet meewerkt, en ze verbouwen jou als je ze tegenspreekt.
Die 'paar briefjes van 1000 dollar' kunnen ze zich permitteren omdat ze dingen doen die niet mogen (handel in bijzondere middelen? afpersing?); leuk voor het restaurant om zoveel geld te ontvangen, maar daarmee raken ze wel vaster in de kaken van de triade.
En als Benny mompelt dat hij het zelf wel oplost, dan bedoelt hij waarschijnlijk niet dat hij al zijn sociale gespreksvaardigheden wil gaan inzetten om te bereiken wat hij wil. Toch?

Ik had dat overigens ook toen Willem Holleeder als speciale gast in College Tour van Twan Huys zat; toen dacht ik ook 'dat is een topcrimineel, die moeten we toch niet gaan behandelen als een welkome gast??'.
Just my 2 cents...
Dank je Hkuit maar ik snap niet helemaal wat je wilt bereiken met je post? Wellicht verschillen we van mening wat betreft romantiseren van bepaalde zaken maar laten we vooropstellen dat hoe jij en ik tegen dingen aankijken wezenlijk kunnen verschillen zonder dat een van ons per definitie fout zit :)

@all, helaas erg druk op dit moment. Geen idee wanneer ik volgend deel kan posten :(

Door Tweakers user Sterk1, maandag 14 oktober 2019 13:40

Hoi Chief,
Jammer dat je zo druk bent.
Hopelijk met leuke dingen

Door Tweakers user JT, maandag 14 oktober 2019 14:19

Het is stil ;(

Door Tweakers user Euronitwit, woensdag 30 oktober 2019 13:24

Kom op Chief.
Een hele maand zonder nieuwe blog? Wat doe jij ons aan.

Door Tweakers user ranjo, maandag 4 november 2019 09:11

Euronitwit schreef op woensdag 30 oktober 2019 @ 13:24:
Kom op Chief.
Een hele maand zonder nieuwe blog? Wat doe jij ons aan.
Het kan zijn dat er de afgelopen weken genoeg is gebeurd voor een nieuwe serie waar Chief over kan bloggen.. Maar inderdaad, een maandag start zoveel beter met een blogpost van Chief er bij..

Door Tweakers user Sterk1, vrijdag 8 november 2019 14:29

Chief,
Alles goed of moeten we ons zorgen maken?

Door Tweakers user Jantje2000, vrijdag 8 november 2019 15:24

Chief leef je nog?

Door Tweakers user Chief, vrijdag 8 november 2019 22:38

Mijn excuses allemaal! Ik leef nog maar kom er he-le-maal niet aan toe om een blog te posten. Misschien, HEEEEEL misschien a.s. maandag

Door Tweakers user Kraay89, maandag 11 november 2019 08:58

Mijn excuses allemaal! Ik leef nog maar kom er he-le-maal niet aan toe om een blog te posten. Misschien, HEEEEEL misschien a.s. maandag
Hah, niet gelukt. Sterkte met alle drukte! We wachten gewoon geduldig af! :D

Door Tweakers user Technomania, maandag 11 november 2019 10:57

Rustig aan Chief. Wat in het vat zit verzuurd niet (op enkele uitzonderingen na)

Door Tweakers user Flimovic, donderdag 21 november 2019 13:05

Chief, leef je nog?

Door Tweakers user DarkKnight, donderdag 21 november 2019 16:43

Toevallig wilde ik vandaag hetzelfde vragen.

Door Tweakers user Chief, maandag 25 november 2019 06:39

Ben weer enigzins tot leven. Hoop komende week weer een blog te kunnen posten!

Excuses voor de vertraging

Door Tweakers user JT, donderdag 28 november 2019 08:28

Geen excuses nodig, ik kwam hier net om te checken of alles wel goed gaat maar gelukkig wel dus ;)

Door Tweakers user ranjo, zondag 1 december 2019 22:50

Gelukkig leef je nog :) wie weet heb je een hoop spannends mee gemaakt..

Door Tweakers user Jantje2000, dinsdag 3 december 2019 16:40

Chief, weet je wel niet hoe lang je ons nu al laat wachten ;(


Door Tweakers user JT, maandag 16 december 2019 15:38

Jeetje, we gaan richting de 3 maanden geen blog :P Dan zal die vast een beetje overlopen :X

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.