Hong Kong, a whole different way

Door Chief op maandag 26 augustus 2019 03:07 - Reacties (17)
Categorieën: Over mij, Uncles, Views: 3.878

Ondanks dat ik geboren en getogen ben in een Limburgse boerengat heb ik van kinds af aan al een sterke band met Hong Kong. Heel veel mensen zullen daar wel beeld van hebben en meestal is dat beeld gerelateerd aan de talloze wolkenkrabbers of aan de mensenmassa die je schijnbaar op iedere plek van die stad tegenkomt. Meer recent zijn de beelden, helaas, gerelateerd aan de ongeregeldheden die al weken aanhouden. Over dat laatste wil ik mij voorlopig niet over uitweiden maar ik volg het nieuws met bovengemiddelde interesse want Hong Kong heeft een speciale plek in mijn hart.

Volgers van deze blog weten dat Hong Kong mijn plaats van afkomst is, althans, de twee vorige generaties van mijn familie komen daar vandaan en ook mijn twee oudere zussen zijn in de voormalige Britse kolonie geboren. De natuurlijke link met Hong Kong is hier dan ook mee gelegd. Thuis spraken mijn ouders vrijwel uitsluitend Kantonees met mij, inburgeringscursus is zooooo 2000, en in de pre-kabeltijd keek ik ook meer series van TVB dan van de NOS. TVB was toen, en is nog steeds, het grootste en meest populaire televisiestation van Hong Kong. Dat TVB vaker van monopolie praktijken is beschuldigd dan Pamela Anderson van bil is geweest verandert dat feit niet.

Hoe we in dat tijdperk, de jaren ’70 en ’80, dan toegang hadden tot de genoemde Chinese TV programma’s? Heel simpel en slechts drie letters lang: V H S. Voor de jongere Tweakers onder ons, VHS staat voor Video Home System en is de voorouder van de optische schijven zoals de Compact Disc. De programma’s werden op videobanden over delen van de hele wereld verspreid die consumenten zoals mijn ouders dan konden huren. Iedere week kwam er een, niet geheel verrassend, Chinese man in een aftandse auto langs om een vast aantal videobandjes op te halen en weer een setje nieuwe videobandjes af te leveren.

Van dat setje was altijd eentje voor de jongsten dus alleen maar met tekenfilms. Dat zijn dan ook mijn eerste herinneringen aan TV kijken: Captain Tsubasa bijvoorbeeld in plaats van Sesamstraat zoals mijn leeftijdsgenootjes van die tijd. Naarmate ik iets ouder werd keek ik mee met mijn ouders naar de meer volwassen genre, de zogenaamde “TVB Drama”. Dat zijn TV series die destijds zo’n 21 afleveringen van ieder 40 minuten lang waren. Tegenwoordig zijn ze al langer en tellen nu doorgaans minimaal 30 afleveringen. Het valt niet te ontkennen dat het niet onder het kopje “pedagogisch verantwoord” opvoeden valt maar daarmee niet minder leuk want dat was eigenlijk het enige moment van de dag dat wij als kinderen samen met onze ouders konden zitten. Dat was dan na tienen in de avond aangezien dan onze toko pas dicht was. Nee, onze ouders hebben niet het opvoeden uitgevonden zullen we maar zeggen maar leuk was het zeker!

De TVB series hadden vele verschillende thema’s maar mijn favoriete thema’s waren, hoe kan het ook anders, kungfu en maffia en dat was hoe ik leerde over de triades in Hong Kong. Natuurlijk waren het gewoon TV series en voor het overgrote deel fictief en geromantiseerd maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er niet van onder de indruk was. Sterker nog, het leek mij al snel ontzettend stoer om lid te zijn van een triade: vrienden voor het leven maken, samen met geweld hogerop komen in zo’n organisatie en op den duur de hele stad runnen als een baas. Mensen zouden op straat stoppen en ons met zowel angst als respect aankijken. Hoe vaak had ik wel niet het idee aan mijn jeugdvrienden van destijds, die desondanks nu nog steeds mijn meest dierbaren vrienden zijn, voorgelegd om samen het boerengat waar wij woonden over te nemen om dan net zo vaak die glazige blikken van hun te ontvangen.

Nou ja, ergens is dat ook wel te begrijpen hè. Het is natuurlijk een heel stuk sexier om de scepter te zwaaien over een gebied zoals Wan Chai dat bezaaid was met discotheken, nachtclubs en bordelen dan met harde hand te regeren over ons boerengat waar meer boeren waren dan winkels. Wat krijg je dan als je die boeren afperst? Melk? Een paar eieren? In ons dorp waren maar een paar winkels, cafés, één cafetaria en één restaurant en die laatste was nota bene van mijn bloedeigen ouders. “Ja pa en ma, als jullie ons netjes iedere week beschermgeld betalen dan zorgen wij dat het jullie rustig en veilig jullie babi bangang en sateetjes kunnen verkopen en anders, anders staan wij nergens voor in hoor”. En wat denk je dat als ik antwoord kreeg tussen hun hoongelach door? Nou? “Dat krijg je al en dat heet zakgeld en nu als de donder aan de afwas jongen.”. Bummer. Nee, sexy leek dat zeker niet.

Het was dan ook het equivalent van een Godsgeschenk toen ik de Uncles leerden kennen in de periode dat ik in Hong Kong woonde. De Uncles hebben al meerdere malen hun opwachting gemaakt in mijn blogs, wat zeg ik, de hoofdrollen gespeeld en hebben inmiddels hun eigen ware fanbase opgebouwd binnen de Tweakers community waar de Uncles ook vanaf weten. Ik heb de Uncles trouwens maar niet gezegd dat Tweakers een tech site is want dat vinden die old-schoolers natuurlijk alleen maar iets voor nerds. No offence.

De Uncles hebben een diep verleden in de triades en via deze mannen van pensioengerechtigde leeftijd kwam ik hoogstpersoonlijk in aanraking met diverse aspecten van triades in Hong Kong zoals jullie in mijn blogs kunnen opzoeken. Dat niet alleen, ze zijn natuurlijk een uitstekende bron van informatie voor mijn schijnbaar onuitputtelijke nieuwsgierigheid. Natuurlijk durfde ik aan het begin niet veel vragen te stellen hoewel dat door mijn nieuwsgierigheid bijna onmogelijk was. Zie je het al voor je? Het aantal vragen bouwt zich continue op in je hoofd maar je wil ze kost wat kost niet stellen? Oh the cruelty! Toch is het me aardig gelukt op een slippertje hier en daar na en waarschijnlijk heb ik mede daarom een vriendschap met de Uncles kunnen veiligstellen.

Die vriendschap is mij natuurlijk veel waard maar die nieuwsgierigheid van mij hè, die nieuwsgierigheid. Meer dan eens zou het mij in situaties brengen waar ik nooit over had durven dromen, laat staan te beleven en erover te bloggen. Dat het daar niet bij bleef, wel, daarover meer de komende weken.

Volgende: Hong Kong, a whole different way, part II 09-'19 Hong Kong, a whole different way, part II
Volgende: Bewust onbewust 08-'19 Bewust onbewust

Reacties


Door Tweakers user Snowmiss, maandag 26 augustus 2019 07:27

Ja, er komt er weer een aan!!

Door Tweakers user wizai, maandag 26 augustus 2019 08:58

Nieuwe verhalen! :o

Door Tweakers user Viper_4111, maandag 26 augustus 2019 10:08

Chief bedankt, worden weer een paar weken F5-en maandagochtend haha. Kan niet wachten.

Door Tweakers user ybos, maandag 26 augustus 2019 10:23

Mooi, weer een Uncles-sessie!
Maar, is de Las Vegas reeks klaar :? Had gehoopt/verwacht dat Ben iets meer zou bijdragen?

[Reactie gewijzigd op maandag 26 augustus 2019 10:24]


Door Tweakers user LankHoar, maandag 26 augustus 2019 12:25

The Uncles are back! :+
TVB was toen, en is nog steeds, de grootste en meest populaire televisiestation van Hong Kong.
het

Door Tweakers user Irtimid, maandag 26 augustus 2019 13:38

Mooi stuk weer Chief en ik begrijp je helemaal wat Hong Kong betreft.
Heb er een paar keer een aantal weken gezeten voor mijn (nota bene in Wan Chai) en dat heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt.
Net als New York heeft de stad gewoon iets....en dan ken ik de Uncles niet eens en was mijn verblijf niet heet erg spannend ;)

Maar dankzij jouw blog liep ik er weer even en rook ik de geuren weer, thanks !

p.s. Ik neem aan dat je de bordelen bedoelt in Wan Chai ipv borrelen ?


Keep the blogs coming !

Door Tweakers user masauri, maandag 26 augustus 2019 14:48

Jaaaaaaaaaaaa!
Weer een nieuwe reeks!
Wat me trouwens wel boeit is met welke insteek zij de huidige politieke situatie bekijken.
Gezien dat van een heel ander oogpunt is.

Door Tweakers user Chief, dinsdag 27 augustus 2019 03:04

Jazeker!
Yep!
Viper_4111 schreef op maandag 26 augustus 2019 @ 10:08:
Chief bedankt, worden weer een paar weken F5-en maandagochtend haha. Kan niet wachten.
Ik zal niet iedere week kunnen posten dus doe lief en voorzichtig met je F5 toets :)
ybos schreef op maandag 26 augustus 2019 @ 10:23:
Mooi, weer een Uncles-sessie!
Maar, is de Las Vegas reeks klaar :? Had gehoopt/verwacht dat Ben iets meer zou bijdragen?
Die is inderdaad afgelopen....
Slechts 1 foutje, da ken nie! (oh, er is er nog 1 gevonden)
Irtimid schreef op maandag 26 augustus 2019 @ 13:38:
Mooi stuk weer Chief en ik begrijp je helemaal wat Hong Kong betreft.
Heb er een paar keer een aantal weken gezeten voor mijn (nota bene in Wan Chai) en dat heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt.
Net als New York heeft de stad gewoon iets....en dan ken ik de Uncles niet eens en was mijn verblijf niet heet erg spannend ;)

Maar dankzij jouw blog liep ik er weer even en rook ik de geuren weer, thanks !

p.s. Ik neem aan dat je de bordelen bedoelt in Wan Chai ipv borrelen ?


Keep the blogs coming !
Thanks! Aangepast! HK is voor mij als geen andere stad ter wereld.
masauri schreef op maandag 26 augustus 2019 @ 14:48:
Jaaaaaaaaaaaa!
Weer een nieuwe reeks!
Wat me trouwens wel boeit is met welke insteek zij de huidige politieke situatie bekijken.
Gezien dat van een heel ander oogpunt is.
Da's weer ff geleden masauri! Hoe gaat het met de kleine?
Misschien dat ik het nog een keer over die situatie blog but IDK.

Door Tweakers user Harm_H, dinsdag 27 augustus 2019 07:46

Ik heb dus deze week pas 'Akira' uit 1988 voor het eerst gekeken!

Een stad in '2019' geteisterd door protesten. Ik dacht dus dat "Hong Kong a whole different way" daar over ging. Hoe gaat het daar nu? Gaat China ingrijpen met het leger?

Door Tweakers user Skyrunner, dinsdag 27 augustus 2019 13:33

Hong Kong heeft ook in mijn hart een speciaal plekje.

Mijn 1e (half) Chinese vriendin, 1997, is daar het begin van geweest en nadat onze relatie na slechts 3mnd dramatisch crashte ben ik in mijn uppie naar HK afgereisd, ik moest het zelf zien en meemaken en dat ben ik nooit meer vergeten.

Nu, met mijn 2e huwelijk, ben ik samen met een mainland Chinese (mijn ex is HK). Ik heb zelf enkele jaren in China gewoon, waaronder Shenzhen, en dus waren weekendtripjes HK niet ongebruikelijk.

Het doet me dan ook zeer om deze situatie te aanschouwen en kan alleen maar hopen dat de Hong Kong overheid zo slim is geen beroep te doen op Beijing, want dan verwacht ik Tiananmen-achtige taferelen. De HK'ers laten zich niet zomaar onder de voet lopen en dat begrijp ik volledig, intekenstelling tot mijn vrouw die vindt dat HK'ers zich gedragen als ondankbare verwende kinderen.

Ik vermijd het onderwerp dan ook maar. Politieke discussies met mainland Chinezen pakken zelden goed uit ;-)

Door Tweakers user Hkuit, woensdag 28 augustus 2019 11:34

Leuk om te lezen, Chief.
Ik ben in '96 een paar dagen in Hong Kong geweest, tegen het eind van mijn wereldreis; van daaruit naar San Fransisco gevlogen voor nog een maand VS en toen naar huis.
Indrukwekkend, benauwd, interessant, afwisselend zijn zo wat reacties die door mijn hoofd schieten als ik daaraan denk. En slapen in een heel klein kamertje op het bovenste stapelbed-bed, gedeeld met 5 Britten die daar aan het bouwen waren (het kamertje, niet het bed). En regelmatig eten bij McD, omdat het beste binnen mijn budget leek te vallen. Genoten van een soort park wat helemaal 'overdekt' was met netten/gaas, met hele mooie vogels daarbinnen.
"Slechts 1 foutje, da ken nie! (oh, er is er nog 1 gevonden)"
"Het was dan ook het equivalent van een Godsgeschenk toen ik de Uncles leerden kennen in de periode dat ik in Hong Kong woonde

Door Tweakers user Uberprutser, vrijdag 30 augustus 2019 14:40

Irtimid schreef op maandag 26 augustus 2019 @ 13:38:
Mooi stuk weer Chief en ik begrijp je helemaal wat Hong Kong betreft.
Heb er een paar keer een aantal weken gezeten voor mijn werk (nota bene in Wan Chai) en dat heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt.
Wat hij zegt! En ook in Wan Chai.

Door Tweakers user TheFes, dinsdag 3 september 2019 09:29

Ik heb de Ucnles trouwens maar niet gezegd [...]
Ucnles -> Uncles

Door Tweakers user Technomania, dinsdag 3 september 2019 14:35

Spannend! Ik ben reuze benieuwd naar de komende verhalen over de Uncles

Door Tweakers user MichielK71, woensdag 18 september 2019 17:28

Gaat alles goed Chief? Zit al een paar weken op de F5 knop te drukken :)

Door Tweakers user Chief, maandag 23 september 2019 08:36

Harm_H schreef op dinsdag 27 augustus 2019 @ 07:46:
Ik heb dus deze week pas 'Akira' uit 1988 voor het eerst gekeken!

Een stad in '2019' geteisterd door protesten. Ik dacht dus dat "Hong Kong a whole different way" daar over ging. Hoe gaat het daar nu? Gaat China ingrijpen met het leger?
Laten we hopen van niet!
Skyrunner schreef op dinsdag 27 augustus 2019 @ 13:33:
Hong Kong heeft ook in mijn hart een speciaal plekje.

Mijn 1e (half) Chinese vriendin, 1997, is daar het begin van geweest en nadat onze relatie na slechts 3mnd dramatisch crashte ben ik in mijn uppie naar HK afgereisd, ik moest het zelf zien en meemaken en dat ben ik nooit meer vergeten.

Nu, met mijn 2e huwelijk, ben ik samen met een mainland Chinese (mijn ex is HK). Ik heb zelf enkele jaren in China gewoon, waaronder Shenzhen, en dus waren weekendtripjes HK niet ongebruikelijk.

Het doet me dan ook zeer om deze situatie te aanschouwen en kan alleen maar hopen dat de Hong Kong overheid zo slim is geen beroep te doen op Beijing, want dan verwacht ik Tiananmen-achtige taferelen. De HK'ers laten zich niet zomaar onder de voet lopen en dat begrijp ik volledig, intekenstelling tot mijn vrouw die vindt dat HK'ers zich gedragen als ondankbare verwende kinderen.

Ik vermijd het onderwerp dan ook maar. Politieke discussies met mainland Chinezen pakken zelden goed uit ;-)
yea, ik zou het nu redelijk politiek-neutraal houden ja ;)
Hkuit schreef op woensdag 28 augustus 2019 @ 11:34:
Leuk om te lezen, Chief.
Ik ben in '96 een paar dagen in Hong Kong geweest, tegen het eind van mijn wereldreis; van daaruit naar San Fransisco gevlogen voor nog een maand VS en toen naar huis.
Indrukwekkend, benauwd, interessant, afwisselend zijn zo wat reacties die door mijn hoofd schieten als ik daaraan denk. En slapen in een heel klein kamertje op het bovenste stapelbed-bed, gedeeld met 5 Britten die daar aan het bouwen waren (het kamertje, niet het bed). En regelmatig eten bij McD, omdat het beste binnen mijn budget leek te vallen. Genoten van een soort park wat helemaal 'overdekt' was met netten/gaas, met hele mooie vogels daarbinnen.


[...]


"Het was dan ook het equivalent van een Godsgeschenk toen ik de Uncles leerden kennen in de periode dat ik in Hong Kong woonde
Thanks, aangepast!
Uberprutser schreef op vrijdag 30 augustus 2019 @ 14:40:
[...]

Wat hij zegt! En ook in Wan Chai.
:D
Dank je, aangepast!
Technomania ® schreef op dinsdag 3 september 2019 @ 14:35:
Spannend! Ik ben reuze benieuwd naar de komende verhalen over de Uncles
komen er aan!
MichielK71 schreef op woensdag 18 september 2019 @ 17:28:
Gaat alles goed Chief? Zit al een paar weken op de F5 knop te drukken :)
Alles goed maar wat drukjes met non-blog gerelateerde meuk maar toch weer een deeltje erbij!

Door Tweakers user deuzige, woensdag 2 oktober 2019 08:12

Hmmz.... ik mis hier een optie zoals op youtube en twitter:

een follow knop.

Ik zou graag een notification krijgen als er weer een nieuwe blogpost van Chief is....

iemand misschien handig met scrippies oid.?

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.