To the moon! (Part 3)

Door Chief op maandag 22 oktober 2018 10:34 - Reacties (16)
Categorie: Werk, Views: 3.962

“Don’t ask, just sign”, die zin lijkt voor mijn ogen te dansen en voor het eerst sinds een hele, HELE lange tijd zijn de twee stemmetjes in mijn hoofd het met elkaar eens: dit is ronduit belachelijk. Waarin de twee stemmetjes wel in verschillen is in hoe ze reageren. Het ene stemmetje stelt voor om meteen een ontslagbrief te typen in en te leveren en het andere stemmetje stelt voor om de beste man maar eens op te zoeken en ongezouten onze mening te geven. Aan jullie om de reactie aan het juiste stemmetje te plakken.

In plaats van toe te geven aan welk stemmetje in mijn hoofd besluit ik even af te koelen, een “zen” momentje op te zoeken wat enigszins lijkt te lukken ook. Over enkele weken staat er een bestuursvergadering met Venture op de agenda en ik ga dan gewoon de bom laten barsten dat ik weiger te tekenen tenzij ze het jaarverslag aanpassen of een verdraaid goede verklaring kunnen geven. Doen ze dat geen van beiden dan…..dan…. Tja, ik weet het nog niet maar laat ik voorlopig niet op de muziek vooruitlopen al kan ik rustig stellen dat het momenteel wel k**muziek is.

Ik heb het met Mark kort over dit akkefietje maar heel veel tijd spenderen we er niet aan want er heeft zich een spannende mogelijkheid aangeboden: een overname! Via ons netwerk is ons ter ore gekomen dat een verzekeraar in Thailand op zoek is naar een exit. Het betreft een hele kleine lokale speler dat een beetje een familiebedrijf is en al enkele jaren verlies maakt. De indicatieve overname prijs van US$7-10 miljoen is nog te behappen.

Een overname van een verzekeraar zou een fantastische stap voor ons zijn. Niet alleen worden er in Thailand geen nieuwe verzekeringslicenties meer uitgegeven, het verlaagt ook de “execution risk” van onze business plan aanzienlijk! Mochten we in de overname slagen dan wordt onze business plan aanzienlijk versneld en kunnen we onze first-dollar-revenue al eerder bereiken! Uiteraard zijn we dolenthousiast over deze kans maar buiten de due dilligence die we op de overname prooi moeten doen hebben we één heel groot probleem: we hebben geen blanco cheque in ons bezit….

Nou zouden we wel naar Venture kunnen rennen en ons handje (weer) ophouden maar we hebben de afspraak liggen dat wij op zoek zouden gaan naar een extra investeerder omdat Venture zelf natuurlijk ook geen onuitputtelijke bron van kapitaal kan en wil zijn. We nemen dan ook snel contact op met de meest hoopgevende lead die we hebben, de Venture Capitalist in Singapore. Gelukkig zijn zij ook erg enthousiast over de mogelijkheid tot de overname van een verzekeraar en dat zet de onderhandelingen over een investering in een stroomversnelling.

Tussen de onderhandelingen door werken we vrijwel dag en nacht door om zoveel mogelijk informatie over de overname target te verzamelen want we willen zo goed mogelijk ons huiswerk doen voordat we formeel contact met ze leggen. Tijdens deze zoektocht komen we erachter dat deze verzekeraar zich toelegt op maritieme verzekeringen, een tak van sport waar geen van ons de ballen verstand van heeft. Op zich hoeft dat geen deal breaker te zijn: we kunnen altijd besluiten om bestaande contracten te herverzekeren totdat de contracten verlopen. Het bedrijf heeft ook tal van verkoopkantoren waaronder een aantal op aardig fraaie locaties zoals Phuket en ik besluit dan ook dat ik mij op zal offeren door deze kantoren te bezoeken tijden de due dilligence. Wat een straf….

We zoeken ook uit wat de wettelijke bepalingen in Thailand zijn met betrekking tot ontslagen aangezien we er vanuit gaan dat we toch wel een deel van het bestaande personeel zullen moeten laten gaan aangezien we helemaal niet met maritieme verzekeringen verder willen gaan. Ook willen we ons uitsluitend richten op verkopen via het digitale kanaal en hebben we dus geen behoefte aan fysieke verkooppunten. Helaas blijkt dat ontslagen in Thailand behoorlijk kostbaar is vanuit het werkgeversperspectief wat een kleine domper is.

Gelukkig hebben we ook goed nieuws want de onderhandelingen met de potentiële aandeelhouder in Singapore verloopt soepel. Zo soepel dat we binnen de kortste keren een getekende LOI oftewel een “Letter of Intent” in onze handen hebben. Een LOI legt de belangrijkste voorwaarden vast zoals waardering van DreamHolding en het percentage wat de tegenpartij in handen zal krijgen. Daarnaast spreekt de LOI ook de intentie uit dat beide partijen binnen enkele weken tot een wettelijke overeenkomst komen. Hoewel beide partijen vrij eenvoudig zonder gevolgen uit een LOI kunnen komen is dit wel een mooie mijlpaal voor ons waar we best trots op zijn!

Gevoel voor blijdschap kon ik echter moeilijk hebben. Wij kregen het bevestigende mailtje met een kopie van de getekende LOI gedurende een avond waarop ik allerlei stukken van Venture aan het doorspitten was in de hoop om meer begrip te krijgen over de financiële verslaggeving van Venture. Die bewuste avond was ik een stuk tegengekomen dat Venture bij de Canadese beurs had gedeponeerd. In dat stuk stond dat Venture het voornemen had om een nieuwe lening, een subordinated debt, uit te geven. Nou is dat op zichzelf helemaal niet vreemd want in de wereld van venture capital is het gebruik van subordinated debt heel gangbaar. Er was echter iets speciaals met de voorwaarden van deze lening. Volgens het gedeponeerde stuk mocht Venture de rente en zelfs de aflossing niet alleen met cash betalen maar ook met aandelen in één van haar investeringen en meer specifiek: in aandelen DreamHolding…….

Volgende: To the moon! (Part 4) 29-10 To the moon! (Part 4)
Volgende: To the moon! (Part 2) 15-10 To the moon! (Part 2)

Reacties


Door Tweakers user Rincewind, maandag 22 oktober 2018 10:48

Hmmm.. Lijkt mij dat de stemmetjes in je hoofd nu weer eensluidend 'This is fishy!!' roepen..

Door Tweakers user Snuffel, maandag 22 oktober 2018 13:10

Ha, een verrassend einde. Nog steeds geen zuivere koffie lijkt me, maar ongetwijfeld dat je daar in de volgende de(e)l(en) op terug gaat komen.
Goed verhaal Chief! Me like big time :)

Door Tweakers user Technomania ®, maandag 22 oktober 2018 13:30

Niet dat ik er verstand van heb, maar vreemde gang van zaken allemaal.

Uiteraard ga je ons daar meer over vertellen in de volgende blog(s).

Het was weer een genoegen om te lezen. Thnx Chief! Tot de volgende keer.

Door Tweakers user masauri, maandag 22 oktober 2018 20:19

weer een mooie clifhanger als einde, wat een verhaal weer, zo'n actie zonder de uncles...

Door Tweakers user xscept, dinsdag 23 oktober 2018 01:48

Spannend weer! Kijk weer uit naar de volgende! Ben benieuwd hoe het gaat lopen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 23 oktober 2018 01:49]


Door Tweakers user Chief, dinsdag 23 oktober 2018 03:06

Rincewind schreef op maandag 22 oktober 2018 @ 10:48:
Hmmm.. Lijkt mij dat de stemmetjes in je hoofd nu weer eensluidend 'This is fishy!!' roepen..
Ze roepen van alles, zoveel kan ik je wel vertellen :)
Snuffel schreef op maandag 22 oktober 2018 @ 13:10:
Ha, een verrassend einde. Nog steeds geen zuivere koffie lijkt me, maar ongetwijfeld dat je daar in de volgende de(e)l(en) op terug gaat komen.
Goed verhaal Chief! Me like big time :)
Glad you enjoy it Snuffel!
Technomania schreef op maandag 22 oktober 2018 @ 13:30:
Niet dat ik er verstand van heb, maar vreemde gang van zaken allemaal.

Uiteraard ga je ons daar meer over vertellen in de volgende blog(s).

Het was weer een genoegen om te lezen. Thnx Chief! Tot de volgende keer.
Troost je: ook ik heb er niet heel veel verstand van :)
masauri schreef op maandag 22 oktober 2018 @ 20:19:
weer een mooie clifhanger als einde, wat een verhaal weer, zo'n actie zonder de uncles...
Ahhh, het verhaal is nog niet ten einde! ;)
xscept schreef op dinsdag 23 oktober 2018 @ 01:48:
Spannend weer! Kijk weer uit naar de volgende! Ben benieuwd hoe het gaat lopen.
Thx xscept! Tot blogs!

Door Tweakers user LankHoar, dinsdag 23 oktober 2018 09:30

We nemen dan ook snel contact op met de meest hoopgevende lead die hebben, de Venture Capitalist in Singapore
We

Leest weer lekker weg Chief! En weer CBM ook. Zelf had ik voor 10'en al een paar keer gekeken en de hoop een beetje opgegeven, echter ben ik blij dat ik deze morgen zie dat ik onjuist was :+

Door Tweakers user Deurges, dinsdag 23 oktober 2018 09:31

Zeker boeiend om te lezen dit! Blijft een aparte wereld waar veel geld geschoven wordt. Zo was er een heel gedoe om een nieuwe coin, krijg je investers, nieuwe producten, nieuwe investering en ze blijven maar door denderen en geld overal ophalen..

Spannende ontwikkelingen iig! Kun je die mensen die je in de kantoren hebt, niet "digitaal" inzetten dan? Deels?

Door Tweakers user Mad-Monkey, dinsdag 23 oktober 2018 13:23

hmm dus jou geldschieter geeft zijn aandeel in dreamholding weg? of heeft hij de mogelijkheid andere aandelen dreamholding uit/weg te geven?

moet zeggen de business waar jij in zit vindt ik zeker interessant maar ik ben toch ook wel blij dat ik gewoon IT doe want ik zou het vooral dood eng vinden :)

maar ik ben weer meer dan benieuwd waar dit naartoe gaat :)

Door Tweakers user Kliko, dinsdag 23 oktober 2018 13:31

Pfff, het lijkt wel alsof ik naar een van je pokerverhalen zit te luisteren. Ik snap t maar half. En toch klinkt het interessant en spannend. En wil ik doorlezen!

Ik moet weer even wat blogs terug om te kijken wat wat nou is. Dreamholding, Venture... etc.

Maar ik kom er vanzelf wel uit denk ik.

Ik ben al lang blij dat je weer aan het schrijven bent! 8-) _/-\o_

Door Tweakers user Chief, woensdag 24 oktober 2018 04:03

LankHoar schreef op dinsdag 23 oktober 2018 @ 09:30:
[...]


We

Leest weer lekker weg Chief! En weer CBM ook. Zelf had ik voor 10'en al een paar keer gekeken en de hoop een beetje opgegeven, echter ben ik blij dat ik deze morgen zie dat ik onjuist was :+
Aangepast, dank je LankHoar! Het is idd wat later op de dag dan wat ik gehoopt had :)
Deurges schreef op dinsdag 23 oktober 2018 @ 09:31:
Zeker boeiend om te lezen dit! Blijft een aparte wereld waar veel geld geschoven wordt. Zo was er een heel gedoe om een nieuwe coin, krijg je investers, nieuwe producten, nieuwe investering en ze blijven maar door denderen en geld overal ophalen..

Spannende ontwikkelingen iig! Kun je die mensen die je in de kantoren hebt, niet "digitaal" inzetten dan? Deels?
Het is eigenlijk een heel binaire wereld: sommige investeerders praten niet met je tenzij je explicitiet ICO in je business plan hebt en voor andere investeerders is het pricies andersom.

Mensen ontslaan is niet leuk maar de overname target heeft totaal geen online propositie terwijl ons business plan juist gestoeld is op een digitale propositie. De kans is dus levensgroot dat we ontslagen moeten doorvoeren en een gedegen voorbereiding daarop is het halve werk :)
Mad-Monkey schreef op dinsdag 23 oktober 2018 @ 13:23:
hmm dus jou geldschieter geeft zijn aandeel in dreamholding weg? of heeft hij de mogelijkheid andere aandelen dreamholding uit/weg te geven?

moet zeggen de business waar jij in zit vindt ik zeker interessant maar ik ben toch ook wel blij dat ik gewoon IT doe want ik zou het vooral dood eng vinden :)

maar ik ben weer meer dan benieuwd waar dit naartoe gaat :)
Volgens de documenten die ik had gevonden leek het er inderdaad op dat Venture de rente + aflossing mag aflossen met aandelen in ons, DreamHolding......

Ik vind het ook een enge business hoor :)
Kliko schreef op dinsdag 23 oktober 2018 @ 13:31:
Pfff, het lijkt wel alsof ik naar een van je pokerverhalen zit te luisteren. Ik snap t maar half. En toch klinkt het interessant en spannend. En wil ik doorlezen!

Ik moet weer even wat blogs terug om te kijken wat wat nou is. Dreamholding, Venture... etc.

Maar ik kom er vanzelf wel uit denk ik.

Ik ben al lang blij dat je weer aan het schrijven bent! 8-) _/-\o_
Excuses als het niet lekker duidelijk is voor je!
DreamHolding: dat is de toko waar ik voor werk
Venture: 70% aandeelhouder van DreamHolding en onze belangrijkste geldschieter

Door Tweakers user MrSparkels, woensdag 24 oktober 2018 13:36

Pfff wat een verhaal weer...
Net als de meeste snap ik er de ballen van maar het leest heerlijk weg.

Laat mij de meterkast maar open trekken .... dat snap ik tenminste als Sparkie .... mijn portemonnee opentrekken lukt maar wat daarin allemaal gebeurt :?

Gelukkig snapt moeder de vrouw de financiële kant van deze wereld gelukkig een stuk beter :)


... ik hoef alleen te zorgen dat thuis alles werkt en ik slaap droog O-)


Hou is niet langer in spanning Chief ... ich bin gespannt zoals ze in Engeland zeggen .

Door Tweakers user ybos, woensdag 24 oktober 2018 22:26

man, jij maakt wel het nodige mee (of hebt t meegemaakt) :P

Keep 'em coming!

Door Tweakers user Chief, donderdag 25 oktober 2018 07:45

MrSparkels schreef op woensdag 24 oktober 2018 @ 13:36:
Pfff wat een verhaal weer...
Net als de meeste snap ik er de ballen van maar het leest heerlijk weg.

Laat mij de meterkast maar open trekken .... dat snap ik tenminste als Sparkie .... mijn portemonnee opentrekken lukt maar wat daarin allemaal gebeurt :?

Gelukkig snapt moeder de vrouw de financiële kant van deze wereld gelukkig een stuk beter :)


... ik hoef alleen te zorgen dat thuis alles werkt en ik slaap droog O-)


Hou is niet langer in spanning Chief ... ich bin gespannt zoals ze in Engeland zeggen .
Ach, ieder zo z'n ding he? :) Ik heb trouwens de vrijheid genomen om die andere reactie van jou te verwijderen aangezien dat een quote was zonder comments.
ybos schreef op woensdag 24 oktober 2018 @ 22:26:
man, jij maakt wel het nodige mee (of hebt t meegemaakt) :P

Keep 'em coming!
We zijn nog niet klaar he! :)

Door Tweakers user Hkuit, zondag 28 oktober 2018 20:32

[url url="https://chiefxl.tweakblogs.net/blog/16839/to-the-moon!-(part-3)#r_234901" external=0]Chief schreef op woensdag 24 oktober 2018 @ 04:03:

Mensen ontslaan is niet leuk maar de overname target heeft totaal geen online propositie terwijl ons business plan juist gestoeld is op een digitale propositie. De kans is dus levensgroot dat we ontslagen moeten doorvoeren en een gedegen voorbereiding daarop is het halve werk :)
Mooi verhaal, maar dat ontslag-gedeelte vind ik toch een lastige; ook in je reactie hierboven benader je dit als een zakelijk onderwerp, maar dit gaat natuurlijk over mensen. Die de ene dag nog een baan hebben en die, nadat 'de baas' is overgenomen door een ander, ineens hun baan kwijt zijn. Daar krijg ik nare gevoelens bij.

Mensen zoals jij vinden altijd weer werk; je hebt kwaliteiten, dat is zeker. Ook over mijzelf maak ik me niet zoveel zorgen. Het raakt me als het gaat om niet-zo-heel-getalendteerde mensen, die een broodwinning hebben en die ze door een zakelijk schaakspel kwijt raken.

Door Tweakers user Chief, maandag 29 oktober 2018 06:09

Hkuit schreef op zondag 28 oktober 2018 @ 20:32:
[...]

Mooi verhaal, maar dat ontslag-gedeelte vind ik toch een lastige; ook in je reactie hierboven benader je dit als een zakelijk onderwerp, maar dit gaat natuurlijk over mensen. Die de ene dag nog een baan hebben en die, nadat 'de baas' is overgenomen door een ander, ineens hun baan kwijt zijn. Daar krijg ik nare gevoelens bij.

Mensen zoals jij vinden altijd weer werk; je hebt kwaliteiten, dat is zeker. Ook over mijzelf maak ik me niet zoveel zorgen. Het raakt me als het gaat om niet-zo-heel-getalendteerde mensen, die een broodwinning hebben en die ze door een zakelijk schaakspel kwijt raken.
Ik begrijp je bedenkingen heel goed en ik zou willen dat we in een perfecte wereld zouden leven waar geen gedwongen onstlagen niet zouden bestaan. Nu ik een aantal jaren in een positie zit waar ik over ontslagen kan en moet nadenken heeft dat mijn blik genuanceerd. De wereld verandert, bedrijven veranderen mee. Ik probeer het daarmee niet goed te praten maar dit soort beslissingen zijn nooit makkelijk.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.