Go bigger or go more broke

Door Chief op maandag 21 augustus 2017 04:08 - Reacties (18)
Categorie: Over mij, Views: 4.459

Enkele blogs geleden beschreef ik hoe ik de eerste stappen in de wondere wereld der beleggen had gezet wat natuurlijk spielerij bleek op het moment dat ik de institutionele vorm van beleggen van dichtbij meemaakte. Particuliere en institutionele beleggers komen elkaar weliswaar tegen op dezelfde beurzen maar het zijn feitelijk twee compleet verschillende werelden die zich niet geheel zonder toeval in dezelfde universum bevinden.

Aan de ervaring die ik had opgedaan in het handelen van aandelen en daaraan gerelateerde producten was het toch had ik vrij weinig want ik begon aan de Fixed Income desk: obligaties. Geloof mij, dat is een compleet andere speelveld en verre van saai. Zeker tijdens de GFC (Great Financial Crisis) maar daarover later meer. Waar ik, misschien ironisch, veel meer aan had was mijn ervaring als pokerspeler: snel rekenen, om kunnen gaan met grote bedragen, in alle tijden je rust bewaren en soms zelfs een bluf durven callen.

Er zijn grof gezegd drie soorten spelers op de Fixed Income markt. Zo heb je the real money: partijen die obligaties kopen als lange termijn belegging zoals pensieonfondsen, verzekeraars en beleggingsfondsen. Dan heb je de flow traders, investment banks die een soort market maker kopen. Hun doel is om de obligatie zo kort mogelijk op hun balans te hebben en puur te verdienen aan de “spread”, het verschil tussen aan de ene kant de biedkoers (= koopprijs) en aan de andere kant de l
aatkoers (= verkoopprijs). Ten slotte de prop traders, andere afdelingen van dezelfde investment banks die juist obligaties kopen en verkopen om te speculeren voor risico en rekening van de bank zelf. Ik heb zelf voornamelijk gewerkt voor spelers met real money.
Handel in obligaties vindt plaats via de OTC (Over The Counter” daar waar aandelenhandel zich voornamelijk via schermenhandel plaatsvindt. Als je een aandeel wilt kopen doe je dat middels via een paar klikken op een scherm terwijl je toch echt met mensen zult moeten praten wil je een obligatie kopen. Dat gaat ongeveer zo:

De telefoon op je desk begint te blinken en zachtjes te rinkelen en het is eigenlijk not done om je telefoon vaker dan twee keer over te laten gaan. Je ziet aan het nummer dat het bijvoorbeeld Merril Lynch (toen nog geen Bank of America Merril Lynch) in Londen is. Darn, ik heb mijn eerste koffie nog niet eens binnen of ik heb weer zo’n arrogante kwal aan de lijn. Then again, iedereen in dit wereldje is arrogant. De een alleen iets meer dan de ander en Merril Lynch lijkt hun aannamebeleid zo te hebben ingeregeld dat ze alleen de meest arrogante lui aannemen. Anyway, ik pak op en noem de naam van mijn werkgever.

“Merril here”. Ja dat zag ik al op het scherm kwal. “Yea?”. “I’ve got Barclays 17 CoCo three and a quarter at 89”. Ook goedemorgen denk ik maar. Even een vertaling: hij heeft een Converteerbare obligatie (CoCo) uitgegeven door Barclays in de aanbieding. De aflosdatum is 2017 en heeft een couponrente van 3.25%. Met deze informatie kan ik de obligatie identificeren. De prijs waartegen Merril wil verkopen is 89 per 100 nominale waarde. “How much?” vraag ik. “On your screen” krijg ik als antwoord. Ik zie op mijn scherm verschijnen dat hij 20 miljoen de deur uit wil doen. “Fill or kill at 88 and a quarter” antwoord ik: ik wil alles op 88.25 of helemaal niets. Het blijft twee seconden aan de andere kant van de lijn totdat “Filled” klinkt wat betekent dat hij akkoord is met de prijs.

Je kan je voorstellen dat handelen in Fixed Income tijdens de financiële crisis aardig naar de klote was. Niet alleen stonden heel specifiek bepaalde soort obligaties zoals RMBS, zeg maar verpakte hypotheken, en rentederivaten negatief in de spotlights, ook Lehman Brothers dat één van de grootste spelers was binnen de Fixed Income stond op omvallen. Banken vertrouwden elkaar niet meer maar moesten wel obligaties van hun balans proberen te krijgen om hun kapitaal te preserveren wat, zoals we nu weten, bij lange na niet lukte.

Zelfs nu nog merken we de gevolgen van de GFC. Door o.a. het opkoopprogramma van de ECB (Europese Centrale Bank) is de liquiditeit op de Fixed Income markt behoorlijk opgedroogd. Daar waar mijn grootste transactie ooit, ruim 2 miljard aan Duitse staatsobligaties, redelijk eenvoudig binnen een dag en zonder noemenswaardig de koers te laten bewegen kon afhandelen moet ik nu toch al best zorgvuldig te werk gaan voor een paar honderd miljoen wil ik niet de hoofdprijs betalen. Bummer.

Grootste blunder die ik ooit heb gemaakt? Nou, door een nulletje te veel te tikken. Ik moest 10 miljoen aan een Euro – US Dollar FX forward kopen maar had per ongeluk een nulletje teveel op het scherm geknald. Daardoor kwam ik, zonder het zelfdoor te hebben, met 100 miljoen van dat spul te zitten. Pas de volgende dag zag ik een grote beweging in mijn P&L die ik niet kon verklaren en zag toen pas mijn fout. Oopsie! Nou had ik geluk dat de EUR/USD koers net de goede kant op was gegaan waardoor er een plus was maar geloof me, ik heb daar behoorlijk veel gezeik mee gehad. Dubbel bummer.

Spannendste moment? Dat moet toch echt het omvallen van Griekenland zijn geweest. De GFC had veel meer impact op de markten maar ik stond destijds nog niet hoog op de corporate ladder waardoor ik niet daadwerkelijk beslissingen nam maar veel meer uitvoerend was. Tijdens de hele fiasco rondom de schulden van Griekenland stond ik echter front en center. Mijn toenmalige werkgever was de grootste private houder van Griekse staatsobligaties en aangezien de politiek geen hulp wilde bieden zonder concessies van de private sector was ik dus betrokken bij de onderhandelingen tussen alle partijen. Geloof me, dat was een ervaring die zowel belachelijk leerzaam was alsmede iets dat ik nooit meer wil meemaken. Politici en beleggers is nu eenmaal zoals water en vuur. Wat het nog gecompliceerder maakte was het feit dat er zoveel overheidsinstanties betrokken waren: alle Europese landen, de ECB, noem het maar op.

Desondanks, of juist mede daarom, is de wereld van Fixed Income beleggen toch wel mijn wereldje geworden. Met andere soorten van beleggen heb ik inmiddels ook hands-on ervaring maar obligaties en alle daaraan gerelateerde producten blijven mij toch enorm boeien. Het is op het eerste oog een veel saaiere wereld dan de flashy wereld van IPO’s en miljardenovernames die je op de aandelenmarkt ziet maar schijn bedriegt: Go bigger or go more broke.

Volgende: Pretreisje komt er aan! 08-'17 Pretreisje komt er aan!
Volgende: Pseudo vakantie 08-'17 Pseudo vakantie

Reacties


Door Tweakers user Snuffel, maandag 21 augustus 2017 07:59

Goedemorgen Chief!
Zo, een wondere wereld zeg, en voor mij een echte ver van mijn bed show.
Wel interessant om eens een kijkje in die wereld te nemem/krijgen, tnx!

Door Tweakers user ybos, maandag 21 augustus 2017 09:46

Interessante blog. Zonder cliffhangers maar daardoor niet minder interessant.

Door Tweakers user tinusbalpol, maandag 21 augustus 2017 10:26

Heel interessante blik op deze wereld. Thanks Chief!

Door Tweakers user Technomania, maandag 21 augustus 2017 10:44

Zeker interessant... Heb nog een hoop te leren blijkbaar :)

Zit hier nu met spanning naar de AEX te kijken. Heb Sprinters Long maar de beurs gaat hard omlaag. Zit tegen mijn stop/loss aan, maar blijf vertrouwen hebben in mijn voorgevoel.

Thnx Chief! Fijne maandag

Zie je wel, gewoon op je vertrouwen vertrouwen :)

[Reactie gewijzigd op maandag 21 augustus 2017 12:22]


Door Tweakers user Jeroenneman, maandag 21 augustus 2017 11:19

Beleggen klinkt leuk, maar grote partijen hebben zoveel invloed op de markt dat het zeer ongezonde effecten met zich meebrengt.

Alles moet op de korte termijn, er worden miljarden rondgepompt binnen milliseconden om net winst te maken met 0.002% winst. En dan krijg je enorme bubbels. En dan zijn het niet de directeuren van de fondsen die zonder geld zitten, maar de mensen waarvan het geld is. Hopelijk komt er ooit nog eens regelgeving waardoor beleggen met enigszins moreel besef wordt beloond. En waarbij degenen die het systeem misbruiken ook zelf alles kwijt zijn bij een te risicovolle belegging.

Door Tweakers user Kliko, maandag 21 augustus 2017 15:08

pfoeh Chief. Pittige kost vandaag. Snap er echt maar weinig van. :9
Ik blijf altijd maar weg bij beleggen en aandeeltjes kopen enzo. Collega van mij doet het veel, echter zonder succes. (Dat zegt natuurlijk weinig over hoe ik zou presteren)

Het blijft in mijn ogen toch altijd een gok. En de media heeft zo verschrikkelijk veel invloed. Zelfs nepnieuws wordt om de haverklap overgenomen door grotere nieuwssites, en de koers knalt gewoon keihard naar beneden (van dat specifieke aandeel). En waarom? Helemaal niets, want: nepnieuws. Achteraf hersteld zo'n koers dan maar moeizaam want het heeft toch een deuk opgelopen. Daarnaast heb ik ook niet de tijd om 24/7 de markt in de gaten te houden om mijzelf in te kunnen dekken voor nepnieuws.

Hoe kijk jij daar tegen aan, Chief?

Los van die reden (nepnieuws) heb ik weinig "speelgeld" over waar ik echt wat mee kan. Het geld is mij of te dierbaar (ik kan het nog niet gemakkelijk missen), of ik geef het liever aan andere dingen uit (gadgets en elektronica :Y) ). Onder aan de streep blijft er dan eigenlijk geen speelgeld over. En mijn buffer ga ik daar niet voor aanbreken.

Door Tweakers user robin5496, maandag 21 augustus 2017 22:24

Interessante blog weer chief.
Heb je nog aanraders (sites, boeken, weblectures, ect.) voor de mensen die zich meer in beleggen willen gaan verdiepen?

Door Tweakers user Chief, dinsdag 22 augustus 2017 02:41

Snuffel schreef op maandag 21 augustus 2017 @ 07:59:
Goedemorgen Chief!
Zo, een wondere wereld zeg, en voor mij een echte ver van mijn bed show.
Wel interessant om eens een kijkje in die wereld te nemem/krijgen, tnx!
Ha Snuffel!! Ach, zo staat jou wereld hoogstwaarschijnlijk nog verder van mijn bed! ;)
ybos schreef op maandag 21 augustus 2017 @ 09:46:
Interessante blog. Zonder cliffhangers maar daardoor niet minder interessant.
Vooruit, volgende keer knallen we een cliffhanger in. Speciaal voor jou! :D
tinusbalpol schreef op maandag 21 augustus 2017 @ 10:26:
Heel interessante blik op deze wereld. Thanks Chief!
Graag gedaan!
technomania schreef op maandag 21 augustus 2017 @ 10:44:
Zeker interessant... Heb nog een hoop te leren blijkbaar :)

Zit hier nu met spanning naar de AEX te kijken. Heb Sprinters Long maar de beurs gaat hard omlaag. Zit tegen mijn stop/loss aan, maar blijf vertrouwen hebben in mijn voorgevoel.

Thnx Chief! Fijne maandag

Zie je wel, gewoon op je vertrouwen vertrouwen :)
Vertrouwen is goed, gezond verstand is beter :D
Jeroenneman schreef op maandag 21 augustus 2017 @ 11:19:
Beleggen klinkt leuk, maar grote partijen hebben zoveel invloed op de markt dat het zeer ongezonde effecten met zich meebrengt.

Alles moet op de korte termijn, er worden miljarden rondgepompt binnen milliseconden om net winst te maken met 0.002% winst. En dan krijg je enorme bubbels. En dan zijn het niet de directeuren van de fondsen die zonder geld zitten, maar de mensen waarvan het geld is. Hopelijk komt er ooit nog eens regelgeving waardoor beleggen met enigszins moreel besef wordt beloond. En waarbij degenen die het systeem misbruiken ook zelf alles kwijt zijn bij een te risicovolle belegging.
Dit gedrag blijft zolang we leven in een wereld waar kapitalisme de boventoon voert. Ondanks de vele ongelukken op de beurs in het verleden kan de mens zichzelf niet in toom houden: de mens blijft hebberig en vervalt in dezelfde fouten. Je kan nog zoveel regels in het leven roepen maar dit zal alleen dingen vertragen, niet verhelpen.
Kliko schreef op maandag 21 augustus 2017 @ 15:08:
pfoeh Chief. Pittige kost vandaag. Snap er echt maar weinig van. :9
Ik blijf altijd maar weg bij beleggen en aandeeltjes kopen enzo. Collega van mij doet het veel, echter zonder succes. (Dat zegt natuurlijk weinig over hoe ik zou presteren)

Het blijft in mijn ogen toch altijd een gok. En de media heeft zo verschrikkelijk veel invloed. Zelfs nepnieuws wordt om de haverklap overgenomen door grotere nieuwssites, en de koers knalt gewoon keihard naar beneden (van dat specifieke aandeel). En waarom? Helemaal niets, want: nepnieuws. Achteraf hersteld zo'n koers dan maar moeizaam want het heeft toch een deuk opgelopen. Daarnaast heb ik ook niet de tijd om 24/7 de markt in de gaten te houden om mijzelf in te kunnen dekken voor nepnieuws.

Hoe kijk jij daar tegen aan, Chief?

Los van die reden (nepnieuws) heb ik weinig "speelgeld" over waar ik echt wat mee kan. Het geld is mij of te dierbaar (ik kan het nog niet gemakkelijk missen), of ik geef het liever aan andere dingen uit (gadgets en elektronica :Y) ). Onder aan de streep blijft er dan eigenlijk geen speelgeld over. En mijn buffer ga ik daar niet voor aanbreken.
We leven in een tijd waar "nieuws" in een flits de wereld overschiet waardoor wellicht het beeld ontstaat dat er heftiger op het nieuws wordt gereageerd dan zeg 30jr geleden toen het veel langer duurde voordat het nieuws de andere kant van de aardbol had bereikt.

Beleggen, in welke vorm dan ook, brengt risico's met zich mee maar je kan het wel beperken. Als je in staat bent om periodiek geld te beleggen en tegen koersuitslagen van zeg -20% kan weerstaan, ook mentaal (!!!), dan zou ik eens kijken naar een heel simpele mix van beleggingsfondsen in aandelen en obligaties om daarmee op lange termijn rendement te halen wat tenminste inflatie bijhoudt en het liefst een beetje meer. Het klinkt misschien gek maar geld maakt geld.
Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!
robin5496 schreef op maandag 21 augustus 2017 @ 22:24:
Interessante blog weer chief.
Heb je nog aanraders (sites, boeken, weblectures, ect.) voor de mensen die zich meer in beleggen willen gaan verdiepen?
Thanks. Ik zou hier beginnen: Beleggen op de beurs in de praktijk - Deel 8
In de start post staan heel veel links (wellicht teveel links) waar je informatie kan vinden. Ook de Tweakers daar staan klaar om je vragen, mits je zelf al voorwerk hebt gedaan, te beantwoorden. Anders kan je altijd nog hier terecht voor zover ik in staat ben je te helpen.

Door Tweakers user erik23, dinsdag 22 augustus 2017 14:25

Wat een variatie in leesmateriaal krijgen we van jou weer voorgeschoteld. Geweldig om even weg te lezen. :9

[Reactie gewijzigd op dinsdag 22 augustus 2017 14:25]


Door Tweakers user LankHoar, dinsdag 22 augustus 2017 16:30

Then again, iedereen in dit wereldje is arrogant de een alleen iets meer dan de ander en Merril Lynch lijkt hun aannamebeleid zo te hebben ingeregeld dat ze alleen de meest arrogante lui aannemen.
Ik zou daar even een komma tussen plaatsen, ik moest die zin echt 4 keer lezen om het te snappen.
Chief schreef op dinsdag 22 augustus 2017 @ 02:41:
[...]

Thanks. Ik zou hier beginnen: Beleggen op de beurs in de praktijk - Deel 8
In de start post staan heel veel links (wellicht teveel links) waar je informatie kan vinden. Ook de Tweakers daar staan klaar om je vragen, mits je zelf al voorwerk hebt gedaan, te beantwoorden. Anders kan je altijd nog hier terecht voor zover ik in staat ben je te helpen.
Precies zoals je zegt, teveel links in die OP :p Ik lees en luister zoveel boeken als ik kan (gemiddeld paar boeken per maand), maar linkjes op internet zitten lezen heb ik veel meer moeite mee. Zelf heb ik nog maar weinig verstand van de financiële wereld. Mijn eigen financiën heb ik goed op orde (lang leve Dave Ramsey), echter wil ik zeker meer leren over beleggen etc. Het probleem is alleen, waar begin ik? Een tijd geleden heb ik een old-timer gelezen “The Intelligent Investor”. Ik stond er alleen zo ver van weg dat ik na 4 hoofdstukken ofzo gestopt ben. Nu heb ik laatst “Rich dad, poor dad” en ook “Cashflow quadrant” geluisterd van Robert Kiyosaki, en dat heeft toch weer mijn “sense of urgency” aangewakkerd. Weer weet ik niet goed waar ik het beste kan beginnen. Heb je lees en luister tips voor me? :)

Parallel hieraan heb ik gesprekken lopen met een consulting bureau over korte termijn beleggen. Dat gaat dan om een mutual real estate fund (gewoon lokaal, hier in Praag), en het klinkt best veelbelovend. Weinig risico en toch 4-7% rendement op jaarbasis. Toch is dat onvoldoende wil ik financieel onafhankelijk worden voor mijn 50e (ben nu 26). Zoals ik al zei, sense of urgency :+

[Reactie gewijzigd op dinsdag 22 augustus 2017 21:00]


Door Tweakers user Chief, woensdag 23 augustus 2017 02:27

erik23 schreef op dinsdag 22 augustus 2017 @ 14:25:
Wat een variatie in leesmateriaal krijgen we van jou weer voorgeschoteld. Geweldig om even weg te lezen. :9
Glad you liked it!
LankHoar schreef op dinsdag 22 augustus 2017 @ 16:30:
[...]


Ik zou daar even een komma tussen plaatsen, ik moest die zin echt 4 keer lezen om het te snappen.


[...]


Precies zoals je zegt, teveel links in die OP :p Ik lees en luister zoveel boeken als ik kan (gemiddeld paar boeken per maand), maar linkjes op internet zitten lezen heb ik veel meer moeite mee. Zelf heb ik nog maar weinig verstand van de financiële wereld. Mijn eigen financiën heb ik goed op orde (lang leve Dave Ramsey), echter wil ik zeker meer leren over beleggen etc. Het probleem is alleen, waar begin ik? Een tijd geleden heb ik een old-timer gelezen “The Intelligent Investor”. Ik stond er alleen zo ver van weg dat ik na 4 hoofdstukken ofzo gestopt ben. Nu heb ik laatst “Rich dad, poor dad” en ook “Cashflow quadrant” geluisterd van Robert Kiyosaki, en dat heeft toch weer mijn “sense of urgency” aangewakkerd. Weer weet ik niet goed waar ik het beste kan beginnen. Heb je lees en luister tips voor me? :)

Parallel hieraan heb ik gesprekken lopen met een consulting bureau over korte termijn beleggen. Dat gaat dan om een mutual real estate fund (gewoon lokaal, hier in Praag), en het klinkt best veelbelovend. Weinig risico en toch 4-7% rendement op jaarbasis. Toch is dat onvoldoende wil ik financieel onafhankelijk worden voor mijn 50e (ben nu 26). Zoals ik al zei, sense of urgency :+
Thanks Lankhoar! Dankzij jou kan ik gewoon copy/paste als ik ooit besluit een verzamelboek uit te geven (voor mezelf dan)!

Sorry, ik heb geen concrete links of boeken voor je. Zelf word ik gebombardeerd door investment banks en bijv Bloomberg met alle nieuws en updates. Als ik iets niet begrijp dan zijn er altijd wel mensen om mij heen die mij het uit kunnen leggen :D. Ik kan op concrete vragen denk ik wel een antwoord geven maar tips voor boeken/links heb ik zo niet.

Als ik zo vrij mag zijn: op het moment dat je het over korte termijn beleggen hebt en er dan 4-7% wordt geprojecteerd met weinig risico dan gaan bij mij heel veel alarmbellen af. Wat is korte termijn in jou geval?
Heel concreet zou ik het volgende vragen:
* belegt dit fonds daadwerkelijk in stenen (gebouwen) of belegt het in real estate aandelen
* wat voor vastgoed? Commercial? Residential?
* zit er leverage in (in real estate is dat normaliter het geval) en zo ja, hoeveel
* wat zijn de kosten die bij jou als belegger in rekening wordt gebracht
* kan je makkelijk in- en uitstappen

Vastgoed heeft over het algemeen een vrij vaste waardering, mede door de methodiek waarmee de waarde behaalt wordt. De schommelingen zitten voornamelijk in de rente en huren. Vastgoed doet het relatief slecht als rente stijgt vanwege hun financieringskosten maar goed als de rente relatief laag is zoals we al jaren zien. Dit geldt dan voor fondsen die daadwerkelijk gebouwen bezitten.
Persoonlijk zou ik niet al mijn eieren in één mandje leggen maar dat is mijn mening.

Rome wasn't built in one day! Dat je op je 26e al over financiele zaken nadenkt is al knap en zeker geen gemiddelde.

Door Tweakers user LankHoar, woensdag 23 augustus 2017 11:51

Ik ga je even een DM sturen :) Thanks!

[Reactie gewijzigd op woensdag 23 augustus 2017 13:14]


Door Tweakers user Xepos, donderdag 24 augustus 2017 12:55

Chief als obligatie expert hoe kijk jij er tegen aan om je vermogen te beleggen in vastgoed vs obligaties.

Volgens mij zijn het beide relatief gezien veilige opties, vastgoed vereist wel meer werk maar je krijgt tussentijds wel huurpenningen, waardoor je een vrij stabiel inkomen kunt hebben.

Zo ook op het forum, men praat veel over de fondsen maar waarom geen vastgoed (ja, oké het is een aandelen topic haha :+ )?

[Reactie gewijzigd op donderdag 24 augustus 2017 13:00]


Door Tweakers user Chief, vrijdag 25 augustus 2017 02:58

Xepos schreef op donderdag 24 augustus 2017 @ 12:55:
Chief als obligatie expert hoe kijk jij er tegen aan om je vermogen te beleggen in vastgoed vs obligaties.

Volgens mij zijn het beide relatief gezien veilige opties, vastgoed vereist wel meer werk maar je krijgt tussentijds wel huurpenningen, waardoor je een vrij stabiel inkomen kunt hebben.

Zo ook op het forum, men praat veel over de fondsen maar waarom geen vastgoed (ja, oké het is een aandelen topic haha :+ )?
Oeh, niet eenvoudig te beantwoorden en ik ben zeker geen expert in vastgoed. Wij hebben wel enkele woningen in verhuur dus wel wat praktijkervaring. Bedoel je met vastgoed zelf een huis kopen/verhuren of iets anders? Bedenk ook dat je binnen obligaties grote verschillen hebt, bv staatsobligaties versus Fallen Angels.
Anyway, even wat pointers:

* obligaties zijn makkelijker te verhandelen dan panden, dus betere liquiditeit
* beleg je in een vastgoed fonds dan moet je er op letten dat het fonds niet in vastgoedaandelen belegt: deze aandelen hebben hogere correlatie met aandelenmarkt (wat je juist niet wilt als je wil diversificeren)
* over het algemeen is waarde van vastgoed vrij stabiel. Dat komt mede omdat er niet dagelijks hetzelfde pand verhandeld wordt. Commerciele gebouwen worden bv misschien per kwartaal gewaardeerd maar is een modelmatige waardering. Echte martkwaarde vind je pas op het moment dat er een transactie plaatsvindt
* Houd je een obligatie vast tot aan aflossing dan maakt het niet uit wat de rente in de tussentijd doet. De obligatie zal dan in de tussentijd in waarde fluctueren maar je zal gewoon de couponnen en afloswaarde ontvangen
Zo zijn er nog wel een heel aantal dingen
* Voor panden heb je doorgaans vrij veel vermogen voor nodig vanwege aanschafwaarde tenzij je er hypotheken opzet maar dan verandert ook het profiel (leverage). Nou zijn veruit de meeste obligaties ook pas in clips van 10k of meer verhandelbaar maar er zijn legio obligatiefondsen waar je met weining vermogen in kan beleggen. Ik ken persoonlijk geen vastgoedfondsen die beschikbaar zijn voor retail (particulieren)

Als ik jou goed belees wil je relatief veilige belegging met een constante kasstroom. Dan ben ik persoonlijk van mening dat bedrijfsobligaties met minimaal A/BBB rating beter bij je passen.
Afhankelijk van je risicoprofiel zou ik beginnen met een mix van aandelen en obligaties en daar vervolgens vastgoed aan toe te voegen als je wilt.

Ik zie ook niet graag een bepaalde beleggingscategorie in isolement omdat ik liever diversificeer.

Door Tweakers user Iavak, vrijdag 25 augustus 2017 10:51

Jouw voorbeeld doet mij gelijk hieraan denken. Leuk stuk om te lezen.

https://www.youtube.com/watch?v=3nlQWRjBzcE

Door Tweakers user Xepos, vrijdag 25 augustus 2017 15:51

Duidelijk verhaal, ik ga de materie van obligaties er even op na slaan.
En ja ik bedoel met vastgoed, panden die je kan opkopen en vervolgens verhuren. Zeker met name de krimpgebieden zijn de huizen vooralsnog goedkoop te krijgen en redelijk makkelijk te verhuren.

Het klopt inderdaad, mocht je liquide middelen nodig hebben dat een pand minder makkelijk te liquideren dan obligaties of aandelen (al dan niet met verlies).

Door Tweakers user Chief, dinsdag 29 augustus 2017 02:45

Iavak schreef op vrijdag 25 augustus 2017 @ 10:51:
Jouw voorbeeld doet mij gelijk hieraan denken. Leuk stuk om te lezen.

https://www.youtube.com/watch?v=3nlQWRjBzcE
Hahaha, dat lijkt er erg op ja! Ze hebben hun huiswerk iig goed gedaan toen ze deze film schoten :)
Xepos schreef op vrijdag 25 augustus 2017 @ 15:51:
[...]


Duidelijk verhaal, ik ga de materie van obligaties er even op na slaan.
En ja ik bedoel met vastgoed, panden die je kan opkopen en vervolgens verhuren. Zeker met name de krimpgebieden zijn de huizen vooralsnog goedkoop te krijgen en redelijk makkelijk te verhuren.

Het klopt inderdaad, mocht je liquide middelen nodig hebben dat een pand minder makkelijk te liquideren dan obligaties of aandelen (al dan niet met verlies).
Alles heeft zo z'n voor- en nadelen he :)

Door Tweakers user maxtrash, donderdag 28 september 2017 01:04

lees dit allemaal een beetje laat, maar ik heb zelf met veel plezier boeken van Michael Lewis gelezen. Z'n eerste boek Liar's Poker was echt geweldig ludiek, met smeuige verhalen over wall street. The big short is met name interessant van wat ik me er van herinner.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.