Go big or go broke

Door Chief op vrijdag 28 juli 2017 03:46 - Reacties (22)
Categorie: Over mij, Views: 5.926

Ik ben regelmatig te vinden in het beleggingsforum van Tweakers aangezien ik persoonlijke en professionele interesse in alles wat met beleggen te maken heeft. Hoe dat zo gekomen is:

Dankzij de vader van Bas (ja, hij weer) raakte ik op jonge leeftijd al in de ban van financiële markten, met name de aandelenmarkt. De vader werkte voor de boerenleenbank en via hem konden wij ons inschrijven voor het beursspel en zo raakte ik al snel in de waan van aandelenkoersen. Getallen die wild op en neer konden gaan wat kon resulteren in grote winsten en grote verliezen. Het kon om voor mij onvoorstelbaar bedragen gaan, het ging enorm snel en bovenal: het was enorm spannend.

Combineer dat met mijn genetisch bepaalde interesse in gokken en het mag dan ook geen verrassing zijn dat ik snel koos voor een baan later wat met beleggen te maken had. Let’s face it: beleggen is gewoon gokken vol steroïden. Ga maar na voor hoeveel miljarden er dagelijks aan financiële producten verhandeld worden. Daar durft een casino nog niet eens over te dromen. Er betstaat wel een wezenlijk verschil tussen gokken en beleggen in aandelen bijvoorbeeld: gokken is per definitie een zero-sum game. Voor iedere winnaar moet er namelijk per definitie een verliezer zijn. Een vaak genoemde misvatting is dat dit ook zou gelden voor aandelenmarkten maar de werkelijkheid is anders. Immers, als een bedrijf aandelen uitgeeft en jij koopt die aandelen dan koop je een stuk(je) van de toekomstige resultaten en eventuele verkoopwaarde. Het bedrijf of diens eigenaar verliest echter niet nadat jij die aandelen koopt.

Anders is het voor veel derivaten. Opties en bijvoorbeeld futures op aandelen zijn wel een zero sum game. Deze derivaten zijn immers contractuele afspraken over een toekomstige prijs. Als de ene belegger verdient aan het prijsverschil tussen de werkelijke prijs en de vooraf afgesproken prijs dan moet de tegenpartij dit prijsverschil betalen. Zero-sum. Anyway, I’m degressing.

Ik kan jullie melden dat ik dus schaamteloos heb zitten gokken met derivaten, aandelenopties om precies te zijn. Dat waren namelijk de eerste instrumenten die ik verhandelde. Ik weet het nog heel goed: ik was net in die wintermaand 19 jaar geworden en had uiteraard de ballen verstand van beleggen. Gelukkig was daar Tom, die al een tijdje bezig was met het spelen op de beurs. Het leek ons een lumineus idee om samen te beleggen en zo openden we een rekening (op mijn naam) bij de inmiddels verdwenen Postbank. Gezamenlijk stortten wij het bedrag van een whopping Fl.1,000- en dat was net genoeg om onze eerste drie call opties Koninklijke Olie te kopen. Call opties zijn opties die meer waard worden als de onderliggende waarde, in dit geval het aandeel Koninklijke Olie, en dus belegden speculeerden gokten wij dat het aandeel Koninklijke Olie in waarde.

Enkele weken later beleefde de oostkust van de VS een bovengemiddeld zware sneeuwstorm. We hoorden het nieuws 's avonds op de radio en de volgende ochtend zaten we met de neus voor de TV. Koersen volgende we namelijk via Teletekst die ook nog eens een kwartier waren. Wat denk je dat er gebeurde: er werd keihard gestookt in de huizen van de Amerikanen, olieprijs schoot omhoog en daarmee Koninklijke Olie. Ieder keer dat de Teletekst pagina waar onze optie te zien was gaf een waanzinnig gevoel: de prijs werd hoger en hoger. Spectaculaire rendement voor Tom (ook hij is bekende uit mijn blogs) en mij en dat rendement nam alleen maar toe in de weken die volgden. Dat was de eerste van een reeks winstgevende trades en nog geen jaar later was ons startkapitaal van FL1,000- met meer dan een factor 100 groter geworden. Je leest het goed, meer dan een factor 100. We leken een gouden combinatie: Tom, die leefde met het motto “Go big or go broke” en altijd de randen van het risico opzocht en ik die toch vaak te behoudend was en zo kwamen we toch vaak uit op de gulden middenweg.

Het had echter nul komma nul met beleggen te maken want natuurlijk waren wij niet slimmer dan anderen. We hadden gewoon alle geluk van de wereld. We vonden het machtig. Het bellen naar de orderlijn, online transacties maken bestond natuurlijk nog niet, vragen naar de bied en laatkoersen, je order doorgeven en bevestigen en dan later weer bellen of je order was uitgevoerd of niet. We moesten alles op papier/Excel bijhouden want online bankieren was ook nog niet beschikbaar en dus kreeg je maar eens om de zoveel tijd een bankafschrift.

Natuurlijk leefden we nog volledig in de waan dat wij de beste en slimste beleggers ter wereld waren. We schaften dan ook een peperduur maandelijks abonnement voor een online handelssysteem aan. We konden nu overal ter wereld, online en real-time alle koersen zien die we wilden zien inclusief de bied- en laatboeken van aandelen en opties. Zo zat ik regelmatig tijden de IT lessen van mijn uni naar koersen te kijken in plaats van de IT opdracht waar ik aan had moeten werken terwijl ik druk aan het SMS-en was met Tom over transacties.

De 2-3 jaren die daarna volgden waren misschien minder spectaculair in termen van rendement maar nog steeds bizar winstgevend. Eigenlijk niet vreemd: je moest enorm pech hebben om géén geld te verdienen aan aandelen aangezien we in de IT hype zaten en de records op de aandelenbeurzen in sneltrein vaart vermorzeld werden. We droomden hardop van de plezierboten, villa’s en supercars die we wilden kopen. Midden 1999 echter werd mijn vader dusdanig ziek dat ik thuis de zaakjes over moest nemen. Op dat moment heb ik, met heel veel pijn, afscheid moeten nemen van het partnerschap met Tom. Ik vond het niet eerlijk dat Tom alles zou moeten doen en ondertussen was Tom ook al bezig voor anderen waarvoor hij een percentage van hun rendement ontving.

Het heeft dik een jaar geduurd voordat mijn vader weer terugkeerde in normale doen en in die tijd kon ik niet beleggen vanwege tijdsgebrek. Lijdzaam las ik de krantenkoppen: “AEX record wederom gebroken”. Keer op keer. Toen barstte ergens in 2000 de internetbubbel. Koersen duikelden sneller dan dat ze waren geklommen en het bloed vloeide rijkelijk op de beursvloer, waaronder dat van Tom. Ik was er met geluk bij een ongeluk, zonder kleerscheuren vanaf gekomen omdat ik al tot mijn nek in de zaken van mijn ouders zat.

Het duurde daarna nog even voordat ik terug keerde naar de beurzen hoewel ik het nog altijd wel volgde, al was het maar voor mijn studie. Ik was echter helemaal in het pokeren gedoken en dat leverde gewoon vrij makkelijk (en vrij veel) geld op en leerde ik de meest interessante mensen kennen zowel in de goede als dekwade zin van het woord. Pas toen ik mijn huidige vrouw leerde kennen ben ik gaan afstuderen en had ik een eerste echte kantoorbaan bij een grootbank in Nederland waar ze zo gek en onwetend waren om mij aan te nemen. Hoe het daarna in de grote mensen wereld ging, dat bewaar ik voor een volgende keer.

p.s. Ik ga er de komende twee lekker even lekker tussenuit met het gezin en ben niet van plan veel tijd op het internet door te brengen. Twee weken geen CBM dus. Tot blogs!
Chief

Volgende: Pseudo vakantie 08-'17 Pseudo vakantie
Volgende: Zwart gat 07-'17 Zwart gat

Reacties


Door Tweakers user Snuffel, vrijdag 28 juli 2017 07:19

Leuk onderwerp! Kijk nu al uit naar je volgende edities :)
Maar eerst vakantie, geniet er van!

Door Tweakers user masauri, vrijdag 28 juli 2017 07:28

Geniet van je vakantie!
Ik verwacht op zen minst een blog er van! :p

Door Tweakers user Skyrunner, vrijdag 28 juli 2017 09:05

"genetisch bepaalde interesse in gokken" :X

Door Tweakers user Flimovic, vrijdag 28 juli 2017 09:34

Leuke blog Chief! Ik wens je een hele fijne vakantie toe!

Door Tweakers user da_grum, vrijdag 28 juli 2017 10:03

Je blogs blijven een genot om te lezen chief! Geniet lekker van je vakantie en van je gezin. tot de volgende.

Door Tweakers user Ghanghis, vrijdag 28 juli 2017 10:09

Fijne vakantie Chief!

Tot over 2 week.

Door Tweakers user Sander_v, vrijdag 28 juli 2017 11:10

Ik lees je blogs altijd met plezier. Keep 'm coming! En een mooie vakantie!

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 28 juli 2017 11:25

YES, eindelijk geen bollywood en gokken in de woestijn meer maar gewone shit in het gewone leven :) benieuwd naar wat CBM over 2 weekjes zal brengen hopelijk weer iets boeiend.

fijne vakantie~

Door Tweakers user Chief, vrijdag 28 juli 2017 11:35

Snuffel schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 07:19:
Leuk onderwerp! Kijk nu al uit naar je volgende edities :)
Maar eerst vakantie, geniet er van!
Thx Snuffel en genieten zal ik zeker!
masauri schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 07:28:
Geniet van je vakantie!
Ik verwacht op zen minst een blog er van! :p
Thx! Misschien komt er een blog over, misschien ook niet! ;)
Skyrunner schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 09:05:
"genetisch bepaalde interesse in gokken" :X
It's true!! I can prove it!! :P
Flimovic schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 09:34:
Leuke blog Chief! Ik wens je een hele fijne vakantie toe!
Thx Flimovic!!
da_grum schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 10:03:
Je blogs blijven een genot om te lezen chief! Geniet lekker van je vakantie en van je gezin. tot de volgende.
Ah, tof en thx!
Ghanghis schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 10:09:
Fijne vakantie Chief!

Tot over 2 week.
Thx en tot blogs!
Sander_v schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 11:10:
Ik lees je blogs altijd met plezier. Keep 'm coming! En een mooie vakantie!
Top om te horen en thx!
i-chat schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 11:25:
YES, eindelijk geen bollywood en gokken in de woestijn meer maar gewone shit in het gewone leven :) benieuwd naar wat CBM over 2 weekjes zal brengen hopelijk weer iets boeiend.

fijne vakantie~
Duidelijk welke onderwerpen je voorkeur niet hebben maar dat had je me al eerder fijntjes laten weten i-chat!! Thx en tot blogs!

Door Tweakers user roeleboel, vrijdag 28 juli 2017 13:41

Chief schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 11:35:
[...]
Skyrunner schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 09:05:
"genetisch bepaalde interesse in gokken" :X
It's true!! I can prove it!! :P
Als het echt zo is, had je dan niet "it's true, wanna bet I can prove it?" geschreven? 8-)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 28 juli 2017 13:41]


Door Tweakers user onok, vrijdag 28 juli 2017 16:32

Komt er nog een vervolg op Las Vegas? :)

Door Tweakers user Technomania, zaterdag 29 juli 2017 11:33

Leuk stukje.

Ook beleggen vind ik enorm interessant. Doe al tijden mee met het RTZ/ING Beursspel waar je met een fictief startkapitaal van 100K kan oefenen met beleggen.

Vaak gaat het goed. Regelmatig in de top10 gestaan en soms... Soms zie je je winst verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zo stond ik halverwege vorige maand nog op een nette 250K, nu is dat geslonken tot minder dan 20K. Wat een kudtspel is het eigenlijk. :X

Ook ik heb eens in het echt belegd. Voor Fl 1000,-- aandelen Ajax gekocht. Helaas is daar weinig/niks meer van over.


Maar Chief! Fijne vakantie. Geniet er van 8-)

Grtz Guido

(en na je vakantie graag een uitleg over Call-, en Put-opties die zelfs een dom blondje snapt. Ik weet het verschil tussen die 2 maar het verschil tussen schrijven & kopen is mij te moeilijk)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 29 juli 2017 11:39]


Door Tweakers user RVE_NL, zaterdag 29 juli 2017 16:02

Haha, leuk verhaal! Ik voorzie een nieuwe verslaving binnen dezelfde categorie opkomen: Cryptocurrency :).

Je titel: Go big or go broke past in iedergeval perfect bij een markt met een volatiliteit tot wel 20% per dag! Succes ;)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 29 juli 2017 16:24]


Door Tweakers user 936443, zondag 30 juli 2017 21:03

dus over 500 jaar zie ik je ook hier in Jackson Hole, Wyoming? (:

Door Tweakers user Kenzi, maandag 31 juli 2017 09:42

Fijne vakantie :)

Door Tweakers user puntje013, maandag 31 juli 2017 14:26

Fijne vakantie.

Door Tweakers user Mad-Monkey, maandag 31 juli 2017 16:24

en dus belegden speculeerden gokten wij dat het aandeel Koninklijke Olie in waarde.

ja? :) in waarde? ging afnemen? ;)

verder leest zoals altijd lekker weg, en je raakt daar precies het punt wat ik altijd als niet kenner heb met aandelen, leuk als ze stijgen maar de kunst zit hem in de daling voor zijn.

Door Tweakers user Kecin, dinsdag 1 augustus 2017 01:35

Super weer!

Geniet van je vakantie!

Door Tweakers user LankHoar, dinsdag 1 augustus 2017 10:33

We leken een goude combinatie:
Gouden.
Midden 1999 echter werd mijn vader dusdanig ziek werd dat ik thuis de zaakjes over moest nemen.
Die mag weg.
Ik was echter helemaal in het pokeren gedoken en dat leverde gewoon vrij makkelijk (en vrij veel) geld op en leerde ik de meest interessante mensen kennen zowel in het goede als het kwade zin van het woord
2x de i.p.v. het.
Pas toen ik mijn huidige vrouw toen leerde kennen ben ik gaan afstuderen en had ik een eerste echte kantoorbaan bij een grootbank in Nederland waar ze zo gek en onwetend waren om mij aan te nemen.
Die "toen" is overtallig.

De laatste tijd hoeven we niet te klagen over de lengte van je blogs, noch de regelmaat waar ze mee verschijnen :) Jammer dus dat we de komende 2 weken even zonder moeten.. Wel een goed excuus natuurlijk. Waar ga je heen met vrouw en kids? Mijn "vakanties" bestaan er meestal uit om familie en vrienden in Nederland op te zoeken, en gezien de relatief korte afstand word dat ook vaak verwacht door de familie met de ietwat grotere gebeurtenissen. Is dat voor jou net zo? ;)

Door Tweakers user wizai, woensdag 2 augustus 2017 19:08

Leuk blog Chief, geniet van je welverdiende vakantie!

Door Tweakers user Curva, maandag 7 augustus 2017 11:39

Leuk om te lezen, Chief! Fijne vakantie en geniet ervan!

Door Tweakers user Chief, donderdag 10 augustus 2017 07:10

roeleboel schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 13:41:
[...]


Als het echt zo is, had je dan niet "it's true, wanna bet I can prove it?" geschreven? 8-)
Nope, veel - maar niet alles - hoef je in een weddenschap te gieten ;)
onok schreef op vrijdag 28 juli 2017 @ 16:32:
Komt er nog een vervolg op Las Vegas? :)
Waarschijnlijk!
technomania schreef op zaterdag 29 juli 2017 @ 11:33:
Leuk stukje.

Ook beleggen vind ik enorm interessant. Doe al tijden mee met het RTZ/ING Beursspel waar je met een fictief startkapitaal van 100K kan oefenen met beleggen.

Vaak gaat het goed. Regelmatig in de top10 gestaan en soms... Soms zie je je winst verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zo stond ik halverwege vorige maand nog op een nette 250K, nu is dat geslonken tot minder dan 20K. Wat een kudtspel is het eigenlijk. :X

Ook ik heb eens in het echt belegd. Voor Fl 1000,-- aandelen Ajax gekocht. Helaas is daar weinig/niks meer van over.


Maar Chief! Fijne vakantie. Geniet er van 8-)

Grtz Guido

(en na je vakantie graag een uitleg over Call-, en Put-opties die zelfs een dom blondje snapt. Ik weet het verschil tussen die 2 maar het verschil tussen schrijven & kopen is mij te moeilijk)
Thanks Guido :). Wellicht ga ik nog een keer op die derivaten in :)
RVE_NL schreef op zaterdag 29 juli 2017 @ 16:02:
Haha, leuk verhaal! Ik voorzie een nieuwe verslaving binnen dezelfde categorie opkomen: Cryptocurrency :).

Je titel: Go big or go broke past in iedergeval perfect bij een markt met een volatiliteit tot wel 20% per dag! Succes ;)
Cryptocurrency is gewoon een valuta waarin je kan beleggen of speculeren :)
Dr.Zeno schreef op zondag 30 juli 2017 @ 21:03:
dus over 500 jaar zie ik je ook hier in Jackson Hole, Wyoming? (:
Not sure I understand that one? :?
Mad-Monkey schreef op maandag 31 juli 2017 @ 16:24:
en dus belegden speculeerden gokten wij dat het aandeel Koninklijke Olie in waarde.

ja? :) in waarde? ging afnemen? ;)

verder leest zoals altijd lekker weg, en je raakt daar precies het punt wat ik altijd als niet kenner heb met aandelen, leuk als ze stijgen maar de kunst zit hem in de daling voor zijn.
Sorry, in waarde ging stijgen! ;)
Thx!
Dank je!
Kecin schreef op dinsdag 1 augustus 2017 @ 01:35:
Super weer!

Geniet van je vakantie!
Gaat lukken! ;)
LankHoar schreef op dinsdag 1 augustus 2017 @ 10:33:
[...]

Gouden.


[...]

Die mag weg.


[...]

2x de i.p.v. het.


[...]

Die "toen" is overtallig.

De laatste tijd hoeven we niet te klagen over de lengte van je blogs, noch de regelmaat waar ze mee verschijnen :) Jammer dus dat we de komende 2 weken even zonder moeten.. Wel een goed excuus natuurlijk. Waar ga je heen met vrouw en kids? Mijn "vakanties" bestaan er meestal uit om familie en vrienden in Nederland op te zoeken, en gezien de relatief korte afstand word dat ook vaak verwacht door de familie met de ietwat grotere gebeurtenissen. Is dat voor jou net zo? ;)
thx, zal het aanpassen!! We gaan slechts enkele dagen naar Maleisie, o.a. naar Legoland. Daarnaast moeten we op huizenjacht aangezien we huurcontract van huidige woning niet gaan verlengen. Ik heb weinig zin om met een 6 maanden oude baby te vliegen dus komt onze familie later dit jaar hier naar toe :P
wizai schreef op woensdag 2 augustus 2017 @ 19:08:
Leuk blog Chief, geniet van je welverdiende vakantie!
thanks, lukt best aardig op wat hobbels na ;)
Curva schreef op maandag 7 augustus 2017 @ 11:39:
Leuk om te lezen, Chief! Fijne vakantie en geniet ervan!
thanks!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.