Een blik in de ogen

Door Chief op woensdag 11 mei 2016 08:39 - Reacties (13)
Categorie: Familie, Views: 2.630

Mijn ouders behoren tot de eerste generatie Chinezen die naar Nederland kwamen. Geloof me, ik heb ze meer dan eens gevraagd waarom in Godensnaam Nederland als het weer eens klote weer was in Nederland. Altijd kreeg ik het gortdroge antwoord: je oudoom was al in Nederland en kon het makkelijk voor ons regelen.

Zoals veruit de meesten van hun generatie zijn zij in de horeca belandt. Om meer precies te zijn: Chinese restaurants. In loondienst zijn zij van het noorden naar het zuiden afgereisd. Begonnen in Groningen en via Amsterdam en Tilburg hebben ze na enkele jaren een sprong in het diepe gewaagd door met geleend geld hun eigen restaurant te openen in Limburg, enkele jaren voor mijn geboorte. Integratietrajecten bestonden niet. Ik vraag me af of het woord integratie toen eigenlijk al bestond. Staatsexamen Nederlands? Inburgeringsexamen? Mijn vader lachte zich rot toen ik hem probeerde uit te leggen wat mijn vrouw moest doen om in aanmerking te komen voor het Nederlands staatsburgerschap. Hij hoefde namelijk alleen maar op het lokale politiekantoor wat vragen te beantwoorden. Antwoorden met “ja” en “nee” waren volgens hem ruim voldoende om met vlag en wimple het Nederlands paspoort te bemachtigen. (Iets zegt mij dat hij ook het Nederlands rijbewijs bij een pakje boter kreeg).

Dat is ook de voornaamste reden dat mijn ouders enorm gebrekkig Nederlands spreken. Dat heeft ze er overigens nooit van weerhouden om hun mening in het Nederlands te geven. Zo herinner ik me nog levendig dat een vrouwelijk personeelslid een keer een permanentje in haar haren had gedaan. Bij het zien van dat gekruld bos haar zei mijn moeder doodleuk “Jij uitzien als poedel”. Ze bedoelde het helemaal niet slecht maar door haar gebrekkige vocabulair had ze eenmaal minder keuzes en dit is slechts 1 van de vele voorbeelden……. Daarvoor schaamde ik mij regelmatig, bijvoorbeeld bij ouderavonden op school. Mijn oudste zus moest dan altijd mee als veredelde vertaalster en ik heb overigens het zware vermoeden dat mijn zus nooit mijn ouders letterlijk heeft verteld wat mijn docenten zeiden. Een vermoeden gevoed door het feit dat ik na zo’n ouderavond nooit een standje kreeg, laat staan straf wat ik overigens meer dan zou verdienen. Ik schaamde er dan voor dat mijn ouders zo slecht Nederlands spraken of zelf geen nooit school hebben gevolgd.

Fast forward 30 years waar mijn ouders in totaal 4 kinderen hebben waaronder ik. Veel Chinese kinderen van onze generatie zijn ook in de horeca belandt. Het was gewoon de norm dat je de zaak van je ouders overnam. Dat was niet eens een discussiepunt. Mijn ouders waren anders dan hun generatiegenoten wat dat betreft: ze hebben ons altijd gestimuleerd om te leren. Ze hebben zelf nooit onderwijs genoten. Ja, mijn vader die de 1e klas van de basisschool heeft doorlopen maar er toen de brui aan gaf. Mijn moeder wilde wel graag maar na 4 maanden op de basisschool besloot mijn opa dat het tijd werd om geld te gaan verdienen voor hun gezin. Ze hebben ons dus nooit met huiswerk e.d. kunnen helpen maar wilden wel dat we buiten de horeca terecht zouden komen. Niet dat ze een afkeer hadden aan de horeca. Helemaal niet. Ze zagen gewoon dat er meer was en dat horeca erg hard werken was. Hun wil geschiedde en alle vier van ons hebben een universitair diploma. Dat is hun grootste trots. Dat zullen ze overigens nooit hardop zeggen. Chinezen zijn nou eenmaal niet de grootste helden in het uiten van hun gevoelens. Maar die trotse blik in hun ogen vertellen meer dan woorden ooit kunnen. Bij ons afstuderen, als ze hun kleinkinderen zien, als vrienden/bekenden vragen hoe het met ons gaat of wat we doen komt die blik weer in hun ogen en die blik is goud waard. Die blik die zegt dat ze met heel hun hart van je houden en alsof ze willen zeggen "alles is goed".

Ooit komen de dagen dat mijn ouders er niet meer zullen zijn. Waarschijnlijk eerder dan we zouden willen. Dat is ongeacht op welke leeftijd ze vertrekken. Voor ons als hun kinderen is het altijd te vroeg. Wellicht zal ik hun woorden vergeten. Wellicht zal zelfs hun gezicht vervagen.. Ik ben er echter van overtuigd dat die blikken vereeuwigd zijn op mijn netvliezen en hopelijk, hopelijk zien ze die blik in mijn ogen weerspiegelen als ze in mijn ogen kijken want schaamte voor ze voel ik allang niet meer. Hopelijk zien ze dan in mijn ogen: alles is goed.

Volgende: Nederlands met een Chinees sausje 05-'16 Nederlands met een Chinees sausje
Volgende: Wat een week! 05-'16 Wat een week!

Reacties


Door Tweakers user rob079, woensdag 11 mei 2016 09:24

Mooi blog, respect!

Schaamte voor je ouders is iets van alle eeuwen door vooral pubers, daar is niets vreemds aan. Wij vonden "ze" maar oud en beperkt in hun denken en zouden wel eens even laten zien hoe het beter kan! (Om vervolgens door schade en schande er achter te komen dat ze het nog niet zo gek deden, die ouwelui...ook dat is van alle eeuwen...)
Overigens ook respect voor je ouders, die in hebben gezien dat kinderen hun vleugels ook kunnen uitslaan ipv binnen het vertrouwde wereldje te blijven.

Door Tweakers user i-chat, woensdag 11 mei 2016 09:25

mooi geschreven en ik zou als ik jou was vermoedelijk net zo trots op hen zijn.

Door Tweakers user yousql, woensdag 11 mei 2016 10:21

Mooie blog, herkenbaar. ik heb een zin overgenomen op mijn blog, ik hoop dat je het niet erg vind.

Door Tweakers user Chief, woensdag 11 mei 2016 11:03

rob079 schreef op woensdag 11 mei 2016 @ 09:24:
Mooi blog, respect!

Schaamte voor je ouders is iets.....
Dank je :)

Door Tweakers user Chief, woensdag 11 mei 2016 11:04

yousql schreef op woensdag 11 mei 2016 @ 10:21:
Mooie blog, herkenbaar. ik heb een zin overgenomen op mijn blog, ik hoop dat je het niet erg vind.
Dank je en ik vind het helemaal niet erg. Ik gebruik deze blog niet voor commercieel gewin oid en ik vind het erg netjes van je dat je het hier meldt en ook nog de bron vermeldt op je eigen blog. Dat heb ik helaas wel eens anders gezien....

Door Tweakers user Chief, woensdag 11 mei 2016 11:05

i-chat schreef op woensdag 11 mei 2016 @ 09:25:
mooi geschreven en ik zou als ik jou was vermoedelijk net zo trots op hen zijn.
Dank je!

Door Tweakers user Silent7, woensdag 11 mei 2016 11:05

Prachtige blog, heerlijk lezen, bedankt!

Door Tweakers user Chief, woensdag 11 mei 2016 11:18

Silent7 schreef op woensdag 11 mei 2016 @ 11:05:
Prachtige blog, heerlijk lezen, bedankt!
Dank je wel!

Door Tweakers user Technomania, donderdag 12 mei 2016 16:31

Mooi Blog!

Ondanks ik een kaaskop ben herken ik wel een aantal punten.

Mijn ouders zaten in de Horeca en het laatste wat ze wilden ws dat ik in de Horeca zou belanden. Je werkt je de tering voor een schijtloontje.

Vroeger had ik een Chinees klasgenootje. Uitermate slim. Had veel meer in petto maar vlak na zijn schoolplicht overleed z'n Pa waardoor hij gedwongen werd om het restaurant van z'n Ouders over te nemen. Wat hem 20 jaar later zéér goed is gelukt overigens.

En standjes gekregen. Dankzij de Ouders van me Chinese klasgenootje (maatje) heb ik ook diverse standjes gekregen. Ik leerde hem alle ongein over belletje trek, besjes schieten, erwtenknaller en regelmatig kwamen mensen klagen over zoonlief (en mij) in hun Restaurant. En die standjes kwamen van Mw Chang. Die sprak idd te slecht Nederlands om mijjn ouders erop aan te spreken want anders was ik 2x de lul geweest.

Door Tweakers user Domokun, donderdag 12 mei 2016 18:57

Ik denk dat de regen in China een stuk zuurder is en vaker voorkomt, dus je had ze moeten bedanken in plaats van bevragen :+.

Door Tweakers user Chief, vrijdag 13 mei 2016 03:21

technomania schreef op donderdag 12 mei 2016 @ 16:31:
Mooi Blog!

Ondanks ik een kaaskop ben herken ik wel een aantal punten.

Mijn ouders zaten in de Horeca en het laatste wat ze wilden ws dat ik in de Horeca zou belanden. Je werkt je de tering voor een schijtloontje.

Vroeger had ik.....
Dank je! Inderdaad, aangezien de slachtoffers een van de verdachten konden omschijven als "dat Chinees mannetje" was het niet zo moeilijk om mij te identificeren met dezelfde gevolgen als jij omschijft ;)
Mijn ouders hebben het financieel goed gedaan maar daar hebben ze ook keihard voor moeten werken. Letterlijk 365 dagen per jaar open zijn van 10u 's ochtends tot 10u 's avonds. Pas in de laatste jaren voordat ze de zaak verkochten deden ze 1x per jaar de zaak voor een week dicht......

Door Tweakers user Chief, vrijdag 13 mei 2016 03:23

Domokun schreef op donderdag 12 mei 2016 @ 18:57:
Ik denk dat de regen in China een stuk zuurder is en vaker voorkomt, dus je had ze moeten bedanken in plaats van bevragen :+.
NoVraag was niet zozeer waarom ze weggingen maar als je toch besloot om te te vertrekken, waarom dan niet Spanje. Of Zuid-Frankrijk ;)
Overigens zijn mijn ouders vanuit Hong Kong naar Nederland geemigreerd maar dat terzijde.

Door Tweakers user Technomania, vrijdag 13 mei 2016 15:29

Chief-XL schreef op vrijdag 13 mei 2016 @ 03:21:
[...]

Dank je! Inderdaad, aangezien de slachtoffers een van de verdachten konden omschijven als "dat Chinees mannetje" was het niet zo moeilijk om mij te identificeren met dezelfde gevolgen als jij omschijft ;)
Mijn ouders hebben het financieel goed gedaan maar daar hebben ze ook keihard voor moeten werken. Letterlijk 365 dagen per jaar open zijn van 10u 's ochtends tot 10u 's avonds. Pas in de laatste jaren voordat ze de zaak verkochten deden ze 1x per jaar de zaak voor een week dicht......
En met van 10h tot 22h ben je er nog niet. Daarna moet er nog schoongemaakt worden. 's ochtends de voorbereidingen voor de volgende dag.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.